С процедурна хватка промените в Закона за държавния бюджет за

...
С процедурна хватка промените в Закона за държавния бюджет за
Коментари Харесай

Парламентът остави отмяната на партийните субсидии за другата седмица

С процедурна хватка измененията в Закона за държавния бюджет за 2019 година за понижаване на партийната дотация от 11 на 1 лева на глас на парламентарните избори, бяха оставени за гледане в идната парламентарна седмица. Поводът за анулация на точката от дневния ред, с който председателстващият съвещанието Емил Христов (ГЕРБ) я предложи, е че липсва отчет за второ четене от комисията по бюджет и финанси, която се организира през вчерашния ден. " За " отлагането бяха 186 народни представители, " срещу " - 2 и " въздържали се " - 7, с което то бе признато.

Вчера комисията направи няколко допълнения, към главната смяна за понижаване на дотациите препоръчана от премиера Бойко Борисов. Бе признато предлагането на ръководещите общините и страната да дават безплатно офиси на политическите партии, както и това на Движение за права и свободи да отпадне ограничаването физически и юридически лица да финансират политическите обединения. В до момента настоящите разпореждания активността на политическите партии се финансира от лични доходи и от държавна дотация. Депутатите от Комисията отхвърлиха другото предложение на Движение за права и свободи за 0 лева партийна дотация за фактически получен глас. Отхвърлено бе на комисия предлагането на Българска социалистическа партия партиите да преведат на държавния бюджет неусвоените към 3 юни средства от държавната си дотация. Не бе признато от отрасловата комисия предлагането на НФСБ даренията за политически партии за една календарна година да не надвишават 8 млн. лева Достатъчно гласове не получи и предлагането на Вътрешна македонска революционна организация размерът на дотацията за парламентарна група да бъде 1,5 млн. лева, както и партиите, които имат парламентарни групи да получават спомагателни дотации

Вероятната причина за отлагането на закона за бюджета са проблеми в ръководещата коалиция, защото партиите от " Обединени патриоти " са срещу измененията и считат, че такава смяна би трябвало да бъде прегледана на съдружен съвет. От думите на премиера Бойко Борисов през вчерашния ден, се разбра, че срещата с съдружните му сътрудници ще е след гласуването на измененията, които се вършат с актуализация на бюджета за 2019 година, т.е. с приемането на бюджета за идната година през есента би трябвало да има същото или друго решение.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР