С протести започна климатичната конференция СОР26, която ще се проведе

...
С протести започна климатичната конференция СОР26, която ще се проведе
Коментари Харесай

COP26 започна с препратки към Джеймс Бонд и романа „Трейнспотинг“

С митинги стартира климатичната конференция СОР26, която ще се организира в Глазгоу, Шотландия до 12 ноември. Маскирани протестиращи от организацията Oxfam се събраха в центъра на града, оповестява Euronews. Протестиращите носят карикатури на международни водачи като Ангела Меркел, Джо Байдън и Борис Джонсън. Поне 2000 делегати са се събрали на входа на Glasgow`s Scottish Events Campus, където ще се организира конференцията. Според репортери на в. ``Гардиън`` хората не се редят на опашка, а са се скупчили на едно място без да съблюдават обществена отдалеченост, и наподобява ще минат часове, до момента в който съумеят да влязат в постройката.

В залата, в която се състои откриването на конференцията, министър председателят на Англия Борис Джонсън приветства делегатите с образец за най-известния шотландец в поп културата  Джеймс Бонд. Той направи прилика сред тиктакащата бомба, която Бонд би трябвало да обезвреди, и обстановката, в която се намира човечеството: ``Устройството на Страшния съд е действително, а часовникът тиктака в гневния темп на стотици милиарди турбини и системи. Земята е обхваната от задушаващо одеяло от въглероден диоксид. Може да не се усещаме като Джеймс Бонд и не всички наподобяват на Джеймс Бонд, само че имаме опцията да превърнем тази среща на върха сега, в който човечеството стартира да обезврежда тази бомба. Да, ще бъде мъчно, само че можем да го направим``, сподели Джонсън в края на речта си.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш стартира речта си с това, че страните от Г-20 са виновни за 80% от нездравословните излъчвания и по тази причина носят по-голяма отговорност за опазването на околната среда. Според него страните би трябвало да поемат нови задължения всяка година, а не на всеки пет години, както е в този момент. Гутериш заключи речта си с отпратка към романа на шотландския публицист Ървин Уелш ``Трейнспотинг``, написа в. ``Гардиън``: ``Трябва да слушаме, би трябвало да действаме и би трябвало да избираме рационално. От името на това и на бъдещите генерации ви приканвам: изберете упоритостта, изберете солидарността, изберете да отбраните нашето бъдеще и  да спасите човечеството``.

----

Лидерите на най-влиятелните стопански системи в света поеха ангажимент да реализират въглероден неутралитет доникъде на XXI век, откакто одобриха заключителна декларация в Рим преди конференцията за климата COP26, която стартира през днешния ден в Глазгоу, Шотландия, съобщи Euronews. 

Лидерите на Г-20 също по този начин се съгласиха да прекратят общественото финансиране за произвеждане на електрическа енергия с въглища в чужбина, само че не сложиха цел за последователното унищожаване на въглищата на вътрешния пазар - явен знак към водещите въглеродни замърсители Китай и Индия. Г-20 удостовери уговорките на богатите страни да отделят 100 милиарда $ годишно, с цел да оказват помощ на по-бедните страни да се оправят с изменението на климата, и се ангажира да усили финансирането, с цел да им помогне да се приспособяват.

Ключов проблем остава крайният период за нациите да доближат въглеродна индиферентност. Британският министър председател Борис Джонсън, който искаше всеки член на Г-20 да се ангажира с въглеродна индиферентност до 2050 година, сподели след срещата на върха, че обещанията не са задоволителни, заявявайки, че някои страни " не правят своята част от " обещаното.

Западните страни се отдръпнаха от финансирането на планове за въглища в разрастващите се страни, а огромните азиатски стопански системи последваха този образец: китайският президент Си Дзинпин разгласи на Общото заседание на Организация на обединените нации предишния месец, че Пекин ще спре да финансира такива планове, а Япония и Южна Корея направиха сходно изказване по-рано през годината. Въглищата обаче са основен източник за произвеждане на електрическа енергия в Китай, напомня Euronews. Както Китай, по този начин и Индия се опълчиха на опитите на Г-20 за поощряване на последователното унищожаване на вътрешното ползване на въглища.

Лидерите на Г-20 също по този начин разискаха пандемията от COVID-19 и неравномерното систематизиране на имунизациите в света. В събота те утвърдиха най-малък световен налог върху корпорациите, главен детайл от новите интернационалните данъчни правила, на фона на стремглаво възходящите облаги на някои мултинационални компании.

След среща по отношение на нуклеарната стратегия на Иран, Джо Байдън, Борис Джонсън, Ангела Меркел и Еманюел Макрон направиха взаимно изказване, в което показаха своята ``решимост да подсигуряват, че Иран в никакъв случай няма да създаде или придобие нуклеарно оръжие``. 

Страните от Г-20 се ангажират да засилят своите мрежи за обществена сигурност, с цел да понижат неравенството и да изкоренят бедността, предава БГНЕС. В документа се акцентира, че пандемията ``е задълбочила неравенството на пазарите на труда, засягайки съществено уязвимите работници``.  Лидерите на Г-20 означиха, че ще работят за обезпечаването на почтени условия на труд за тези, които работят отдалечено. Според декларацията, страните ще се стремят да приспособяват правно-нормативната база към новите форми на работа, като подсигуряват те да бъдат обективни и приобщаващи. Специално внимание ще се отдели на въпроса за ``цифровото разграничение сред половете и неравенството сред поколенията``.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР