С пристигането на първите земеделци в Скандинавието преди 5900 години

...
С пристигането на първите земеделци в Скандинавието преди 5900 години
Коментари Харесай

Първите земеделци в Скандинавието са ликвидирали ловците събирачи преди 5900 години

С идването на първите земеделци в Скандинавието преди 5900 години ловците събирачи са изчезнали в границите на няколко генерации, сочат данните от изследване, представено от Българска телеграфна агенция.

Резултатите от проучването на учени от университета в Лунд, Швеция, опонират на преобладаващото до момента мнение. Заключенията им се основават на ДНК разбор на скелети и зъби, открити на територията на модерна Дания.

Изследването, оповестено в сп. " Нейчър ", демонстрира, че през миналите 7300 години в Дания популацията се е сменило съвсем напълно два пъти. Първата промяна се е случила преди 5900 години, когато земеделци с друг генезис и външен тип са изтласкали общностите на събирачи, ловци и риболовци, които преди този момент са населявали Скандинавието. В рамките на няколко генерации съвсем всички ловци събирачи са изчезнали. 

„ Този преход до момента беше представян като кротичък. Нашето изследване обаче демонстрира противоположното. Освен насилствената гибел, евентуално и нови патогени от добитъка са спомогнали за заличаването на доста събирачи “, сподели Ане Биргите Нилсен, геолог и началник на Лабораторията за радиовъглеродно датиране в университета в Лунд.

Хиляда години по-късно, преди към 4850 години, настава друга смяна в популацията - хора с генетични корени от Ямная, скотовъдци с генезис от Южна Русия, се преселват в Скандинавието и унищожават предходното земеделско население. Отново може да става дума както за принуждение, по този начин и за нови патогени, допускат откривателите. Тези хора с едри кости водели полуномадски живот в степите, опитомявали животни, отглеждали добитък и се придвижвали на огромни площи с коне и каруци. 

Обитателите на региона са били комбинация от Ямная и източноевропейски неолитни хора. Този генетичен профил е преобладаващ в днешна Дания, до момента в който ДНК профилът на първото земеделско население е на процедура премахнат, установяват учените.

" Този път е имало и бърза промяна на популацията, като съвсем не са останали потомци на предшествениците. Не разполагаме с толкоз доста ДНК материал от Швеция, само че това, което имаме, сочи сходен ход на събитията. С други думи, доста шведи значително също са потомци на тези полуномади ", отбелязва Биргите Нилсен.

Резултатите не просто опровергават досегашните теории за мирни срещи сред групи хора. Проучването дава и по-задълбочено схващане на историческите миграционни потоци, както и на тълкуването на археологическите находки и измененията в растителността и земеползването, означават специалистите.

" Данните ни оказват помощ да подобрим познанията си за наследствеността и разбирането за развиването на някои болести. Нещо, което в дълготраен проект може да бъде от изгода, да вземем за пример в медицинските проучвания ", отбелязва още Биргите Нилсен.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР