С предложените промени в Закона за енергийна ефективност се внедряват

...
С предложените промени в Закона за енергийна ефективност се внедряват
Коментари Харесай

Всички уреди и водомери за топла вода, които се монтират след 25 октомври 2020 г., трябва да бъдат с дистанционно отчитане

С препоръчаните промени в Закона за енергийна успеваемост се внедряват в българското законодателство условията от ДИРЕКТИВА 2012/27/ЕС НА Европейския парламент. Това включва няколко промени, които са значими за крайните потребителите.

От 25 октомври 2020 година, се инсталират единствено измервателните уреди и разпределители с отдалечено отчитане. Това важи за самостоятелни разпределители, апартаментни топломери и водомери за топла вода. Важно конкретизиране е, че при избора на радио водомер за топла вода, клиентите би трябвало да бъдат изключително деликатни, тъй като уредът би трябвало да може да се регистрира отдалечено от топлинния счетоводител, който обслужва етажната благосъстоятелност.

След малко повече от 2 години, от 1 януари 2022 година, когато към този момент има конфигурирани измервателни уреди или топлинни разпределители с отдалечено отчитане, на крайните ползватели се обезпечава информация за фактурирането или за потреблението най-малко един път месечно.

А до 1 януари 2027 година, всички водомери, разпределители и топломери, които не са с отдалечен доклад, би трябвало да бъдат преустроени с такива с отдалечен доклад. Т.е. даже уредът на Вашия нагревател или топлият водомер да не е с изтекла метрология или гаранция, Вие ще бъдете длъжни да го подмените с подобен, допускащ отдалечен доклад.

И сега немската компания производител Техем предлага на българския пазар опцията клиентите да изберат на отоплителния сезон. Това се прави в над 300 здания в София, както и в Пловдив, Русе и Плевен.

В България Техем обслужва над 1 милион уреди (разпределители, водомери и топломери), 564 хиляди от които, са отдалечени. Именно отдалечените уреди помогнаха на клиентите на Техем в обстановката на международна пандемия от COVID-19, тъй като при условия на обществена изолираност в границите на 14 дни, в София бяха регистрирани над 360 хиляди самостоятелни разпределители и съвсем 18 хиляди водомери за топла вода без да се постанова посещаване на отчетник в дома на клиентите.



Материалът е възложен от Техем.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР