С празничен концерт под мотото Традиции и съвременност“, ръководството на

...
С празничен концерт под мотото Традиции и съвременност“, ръководството на
Коментари Харесай

120 години от основаването си отбеляза НЧ „Просвета-1903“ в село Горни Дъбник

С празничен концерт под мотото „ Традиции и актуалност “, управлението на Народно читалище „ Просвета-1903 “ с. Горни Дъбник, означи 120-годишнината от основаването си. По мотив празника, на площада в селото се изявиха всички групи и сформира към читалището.



Официални посетители бяха кметът на Община Долни Дъбник, Иван Ветов, кметът на село Горни Дъбник, Васил Недков, както и ръководители на читалища от общината и културни деятели. Поздравителни адреси бяха получени от редица институции, измежду които и от регионалният шеф на Област Плевен, Иван Петков. За 120-годишния си празник, читалището е получило и грамота за активността си през годините от съюза на Народните читалища в България.



Тържеството откри секретарят на читалището Йоланда Костова, която напомни пред събралата се аудитория, че постройката, в която то се обитава и сега, е издигната единствено за една година. Преди това то се е помещавало в учебното заведение, в кметство, само че е решено читалището да има независима постройка. „ Строителството на читалището е почнало през 1962 година, а на 7 април 1963 година, е било намерено публично. По това време учебните заведения и читалищата са били средищата, в които е кипял деен нравствен живот. Поради тази причина читалището в Горни Дъбник, е било едно от най-големите и съвременни за времето си. Разполагало е със салон и сцена, на които са изнасяни театрални постановки, концерти, рецитали, а по-късно е превърнато в киносалон. Още към читалището действа и библиотека, която е събрала хиляди томове книги през годините. В сегашния миг към читалище „ Просвета- 1903 “ действа танцов състав „ Горнодъбниче “, както и певческа групировка “, сподели още Йоланда Костова.

По време на юбилейния концерт гостите пък веселиха танцов състав „ Горнодъбниче “, вокална групировка „ Шаран наниз “, дребните гении към ОУ „ Св.Св. Кирил и Методий “ в Горни Дъбник, който с изключение на с самостоятелни певчески осъществявания, се показаха и с разнообразни танци, научени през годината. За положителното настроени на всички се погрижиха младите изпълнителки – Йоанна и София Костови, както и Маргарита Василева, национална певица от селото, приключила музикалното учебно заведение в Пордим.



Не единствено те бяха участниците в празничния концерт във връзка 120 -годишния празник. С танците си гостите зарадваха и участниците от фолклорна групировка „ Плетеница “. Празникът не мина и без осъществяванията на певицата Зоя Мутишева-Митева, която също е от Горни Дъбник.

Тяотправи специфичен привет към всички горнодъбничани, кактои към тези, които не са в селото, а са пръснати по целия свят с песента „ Облаче ле бяло “ по стихотворение на Ран Босилек.

След това празникът във връзка 120 -годишнината на читалище „ Просвета-1903 “ в Горни Дъбник, продължи с песни и хора.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР