С повече от 10 процента е нараснала средната работна заплата

...
С повече от 10 процента е нараснала средната работна заплата
Коментари Харесай

Ръст от над 10% на средната работна заплата

С повече от 10 % е повишена междинната работна заплата за една година. За сметка на това обаче понижават възнагражденията от труд в общия дял на домакинските бюджети, до момента в който делът на приходите от пенсии и обществени помощи пораства, съобщи БНР.

Въпреки регистрирания растеж на междинната работна заплата до 1500 лв. това напълно не се отнася до всички браншове на стопанската система. Традиционно най-високи са приходите в информационно-комуникационните технологии, и в здравната сфера - поради спомагателните заплащания към медиците на първа линия.

„ Те не престават да дърпат напред - браншове, които изискват по-висока подготовка. И го имаме в това време резултатът на това, че най-вече пострадаха заетите в секторите на ресторантьорството и хотелиерството, където са най-ниските заплати “, разяснява Зорница Славова от Института за пазарна стопанска система.

С максимален принос за домакинските бюджети е работната заплата, само че делът ѝ в общите приходи на семействата понижава. „ За първи път доближава 55 % делът на работната заплата в приходите на семействата поради отражението на тази рецесия. В същото време се усилва делът на приходите от обезпечения и помощи, както и от пенсии “, сподели още Зорница Славова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР