С повече конкуренция и с диверсификация можем да имаме по-евтини

...
С повече конкуренция и с диверсификация можем да имаме по-евтини
Коментари Харесай

Лъчезар Борисов: Ако няма газ, Лукойл спира и няма да работи

С повече конкуренция и с диверсификация можем да имаме по-евтини горива, счита ръководителят на икономическата комисия Мартин Димитров

Ситуацията с горивата е извънредно тежка у нас. " Лукойл " работи с газ, в случай че няма газ, рафинерията стопира и няма да работи, съобщи някогашният министър на стопанската система Лъчезар Борисов в предаването " Референдум " по Българска национална телевизия.

По време на полемиките в студиото към момента не беше известно, че за България, което би довело до рецесия с бензина.

Кой е представителят на страната в „ Лукойл “, някой знае ли, знае ли се какво тъкмо прави той, не съм видял или прочел един отчет от него, с цел да стане ясно. Този въпрос зададе и депутатът от Демократична България Мартин Димитров. Той бе безапелационен, че който съставлява страната в рафинерията и кабинетът би трябвало да работят в синхрон, да имат общ проект и да го следват.  

Димитров оспори с данни изказване на вицепремиера и финансов министър Асен Василев и на премиера Кирил Петков, че горивата на колонка у нас били най-евтини.

Според Димитров две са главните аргументи са високите цени на горивата у нас - неналичието на конкуренция и на диверсификация. Според Димитров нуждата от диверсификация е повече от ясна.

„ Имаме явен контракт с „ Газпром “ до края на годината, ясно е записано какви са количествата, какви са цените и в каква валута се разплащаме. Изведнъж от там споделят не, няма да плащате в долари, а в рубли. Нарушава ли се по този начин контракта, нарушава се. Това нямаше да бъде толкоз огромен проблем, в случай че имахме други възможности, сподели още той.

Според него и половината страни от Европейски Съюз да пожелаят да се включат в един енергиен алианс и дружно да купуват газ - отново прави работа. Този вид би трябвало да е позволен и да работим редом и по него.

По мотив акцизите като фактор за високите цени Димитров изясни, че Европейски Съюз има минимални равнища на акцизите за доста артикули, в това число за горивата.

Всеки взема решение къде да бъде над тези равнища. България е навръх минималния вероятен данък, не можем да слезем по-надолу ".

Димитров напомни, че неведнъж са отправяни въпроси към министъра на финансите " кой е притежател на данъчните хранилища в България като потенциали, с цел да забележим дали има централизация в една или две компании и че е получил тази информация едвам след извоювано правосъдно дело.

Според някогашния стопански министър от кабинета на ГЕРБ Лъчезар Борисов обстановката с горивата в действителност е доста тежка и ще чакаме повишаване на цените най-малко още пет месеца.

Таско Ерменков пък съобщи, че сега е неуместно да се допусне цялостно ембарго на съветския газ, тъй като това ще се отрази пагубно на европейската стопанска система.

" В бъдеще може да се направи такова ембарго, само че то не може да стане с указ от през днешния ден за на следващия ден ", съобщи той.

" Няма по какъв начин да спрем доставките на газ отнякъде и цената да падне, само че и пазарите не могат да работят над избрани цени. Идва един миг, в който цената чупи пазарната търговия, тъй че тя не може да пораства до безспир ", счита Калоян Стайков.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР