С поредицата срещи в края на март ще се търсят

...
С поредицата срещи в края на март ще се търсят
Коментари Харесай

Как да засилим сътрудничеството с Норвегия в новата ситуация

С поредицата срещи в края на март ще се търсят нови благоприятни условия за по-тясно съдействие сред България и Норвегия в границите на новата икономическа обстановка. Заедно с това ще се даде на българските компании по-добро схващане на норвежкия обществен модел, политиката на корпоративна обществена отговорност и норвежката бизнес нравственос. В основата на тази самодейност е Норвежко-българската бизнес група  /Norwegian-Bulgarian Business Group/, която провежда конгрес в норвежката столица Осло на тематика „ Устойчив напредък, зелени решения, КСО, нововъведения и близко съдействие “, оповестиха от организацията.

Част от събитията ще се проведат под патронажа на посолството на България в Норвегия, а почетен посетител ще е посланикът ни Вера Шатилова.

Форумът е платформа, която ще даде на фирмите опция за определяне на контакти с евентуални сътрудници и разискване на бъдещо съдействие. Водещи норвежки организации като Norwegian Confederation of Enterprise, Enterprise Europe Norway, StartUp Norway, Abelia (tbc), както и частни компании са поканени да вземат участие в събитието.

„ Нашата цел е да разпространяваме България като безвредна дестинация за правене на бизнес и да представим на нашите норвежки сътрудници нашите членове - надеждни и новаторски български компании, които създават високо конкурентни артикули и услуги “, разяснява изпълнителният шеф на бизнес групата Миряна Александрова. „ От друга страна, бихме желали да изградим по-добро схващане на норвежката бизнес нравственос и КСО измежду нашите членове, защото за тях е от огромно значение дали желаят да вършат бизнес с норвежки сътрудници ”, добавя тя.

Посещението в Норвегия се финансира по грантовете на Европейското икономическо пространство и Норвегия, 2014-2021 година, Социален разговор - Програма за заслужен труд. Организатор на плана е Българската търговско-промишлена палата, а сътрудници са НББГ и Конфедерацията на норвежките предприятия (NHO).

Въпреки извънредно ниския стокообмен, в съпоставяне със прилежащите скандинавски страни,

наличието на норвежкия бизнес в България е доста.

Заедно с това комерсиалното салдо в двустранната търговия е позитивно за нашата страна, оповестиха от икономическото министерство. У нас работят към 30 по-големи компании с норвежко присъединяване от разнообразни браншове, привлечени от бизнес климата и най-много от удобните данъчни условия у нас (данъците в Норвегия, а и в Северните страни като цяло, са измежду най-високите в света).

По данни на Българска народна банка директните задгранични вложения от сканданавската страна в България към юни предходната година са в размер на 118.3 млн. евро. Сред най-значимите инвестиции, правени от норвежка компания, е на " Дино Нобел " АСА, водеща в международен мащаб компания за експлозиви със седалище в Осло.

Бизнес у нас имат и други по-големи компании с друг % норвежко присъединяване, като Lilltech Defence (военна промишленост), Jotun Bulgaria (прахови бои), IHB ShipDesign, част от ВИК-Сандвик-ИХБ дизайн АД (корабен дизайн), Nordic Ltd. (финансов мениджмънт), Telenor Bulgaria (телекомуникации) беше няколко години у нас, само че продаде бизнеса си тук, InterConsult Bulgaria (ИКТ, неотдавна норвежките дялове бяха напълно изкупени от българските партньори), Sofia Statkraft South East Europe (енергетика), AurisMed (медицинска индустрия), Bulgarian Text Ltd. (преводаческа индустрия), Norway Resource Group (недвижими имоти).

Интерес за България представляват опитът, достиженията и опциите на Норвегия в области като корабостроенето и целия конгломерат от действия, свързани с морската промишленост, превоз и търговия, а също по този начин и опита и положителните практики, с които Норвегия разполага в региона на зелената промишленост и технологии.  Сред перспективните области за съдействие са високите и осведомителните технологии.

Двустранният стокообмен с Норвегия постепенно върви нагоре. През пандемичната 2020 година той е бил за 69.5 млн. евро. За предходната година се усилва до 82.57 млн. евро. Обемът на износа към Норвегия е повишен с 14%, само че вносът - с 28.4 на 100. Възможности за разширение на българския експорт за северната страна има при храните и виновността, продуктите на химическата индустрия, преждите и текстила.

България е забавна и перспективна дестинация за норвежките туристи, които демонстрират интерес към морските курорти в България. Добри благоприятни условия съществуват за разпространение на СПА и уелнес туризъм в България измежду норвежките жители, както и на културно-историческия, познавателния, селския, винен туризъм и други.

Норвегия към момента не е доста позната и посещавана туристическа дестинация, само че броят на българите пътували до тази страна пораства.

България и Норвегия не престават да работят дружно и по взаимни планове у нас, финансирани  посредством Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм. Помощта, която скандинавската страна ни оказва по финансовите механизми за интервала 2014-2021 година, е за 210 млн. евро. Позитив в тези връзки обаче са освен парите, само че и срещите сред хората, контактите сред институциите и обмяната на опит.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР