С помощта и на едно мое дарение колегите са успели

...
С помощта и на едно мое дарение колегите са успели
Коментари Харесай

Купи гора, опази гора

" С помощта и на едно мое подаяние сътрудниците са съумели да закупят 3200 декара тропическа гора, която е последния дом на тази международно застрашена птица! " На фотографията под поста във фейсбук се вижда застрашената и с присъщата си алена шийка птичка Cherry-throated Tanager, обитаваща бразилската дъждовна гора.

Постът споделя всичко - натрупването на доста дребни дарения може да докара до опазването на огромни площи тропическа гора и на типовете, живеещи в нея. Полза има и за климата. И всеки има опцията да се почувства най-малко малко потребен в битката с обезлесяването.

Организацията зад опазването на тази и още няколко застрашени птици в същото парче гора е The Rainforest Trust. Иновативният метод за консервация чрез закупуване в действителност не е по никакъв начин нов. Официално регистриран на 8 декември 1988 година, The Rainforest Trust отпразнува първия си консервационен триумф по-малко от година по-късно - в планините Сиера де Лас Минас в Гватемала, където девствената тропическа гора, дом на доста редки типове, е изложена на риск от изсичане и преобразяване в обработваема земя.

Организацията разпознава умел локален гватемалски сътрудник, Defensores de La Naturaleza, и събира средствата, нужни за реализирането на първия си план за запазване. На цена от единствено 4 $ на декар Rainforest Trust поддържа закупуването на резервата " Сиера де Лас Минас " с повърхност 11 000 акра, като това поставя основите на основаването на една от най-важните предпазени зони в Централна Америка - биосферния резерват " Сиера де Лас Минас " с повърхност 600 000 акра. Днес той към момента се ръководи от същия локален сътрудник.
Реклама
Способите за запазване на тропическите гори на планетата, които са едно от решенията в битката с изменението на климата, стават все по-иновативни и все по-интересни за бизнеса. А потребността от тях - все по-голяма.
Голям проблем - огромни цели
През 80-те и 90-те години тропическите гори играят ролята на доста мощен " въглероден филтър ". От 1990 година насам обаче светът е изгубил 420 милиона хектара, или към милиард акра гори, съгласно Организацията на Организация на обединените нации за издръжка и земеделие - основно в Африка и Южна Америка.

Горите падат в жертва на земеделието, пашата на добитък, дърводобива, минното дело и сондажите, урбанизацията, а част от битката с горите е гарнирана с палежи, които да разчистят терените за бизнес начинанията. В Малайзия и Индонезия горите се изсичат, с цел да се направи място за производството на палмово масло. В Амазонка - с цел да се даде път на отглеждането на животни и кравефермите, както и на соевите плантации.

Загубите в последно време нарастват. Организацията Amazon Conservation оповестява, че разрушенията са се нараснали с 21 % през 2020 година, загуба с размера на Израел.
Реклама
Преди няколко години съгласно дългогодишно проучване на бразилския Национален институт по галактически проучвания (INPE), отдадено на парниковите газове, към 20% от територията в региона на Амазония към този момент се е трансформирала в чист източник на въглероден диоксид. Основната причина за това е обезлесяването. Откритието, на което учените се натъкват, е извънредно смущаващо: макар че по-голямата част от екваториалната гора към момента всмуква огромно количества въглероден диоксид (особено в годините с по-висока влажност), една част от нея към този момент е изгубила тази дарба. Става дума за югоизточната част от Амазония, която съставлява към 20% от цялата територия на джунглата и е обект на интензивно обезлесяване. Научната общественост предизвестява от десетилетия за съществуването на сходна " сериозна точка " в Амазония, при която гората ще загуби способността си да се самовъзстановява и ще отделя повече въглероден диоксид, в сравнение с гълтам.

Първоначално стартирана през 2014 година, Нюйоркската декларация за горите (NYDF) на Организация на обединените нации дефинира 10 цели за прекъсване на естествената загуба на гори до 2030 година, възобновяване на 350 милиона хектара горски земи, възстановяване на ръководството и правата на горските общности, увеличение на финансовите потоци към горите и понижаване на въглеродните излъчвания от обезлесяването.

И въпреки всичко макар амбициозната стратегия светът не е на път да спре обезлесяването до 2030 година Според неотдавнашната оценка на напредъка на NYDF световното обезлесяване продължава със скорост почти 10 милиона хектара годишно. За да се противодейства на това и да се реализира желанието на NYDF, обезлесяването би трябвало да намалее с близо 1 милион хектара годишно през идващите девет години.
Купуване на зелено
The Rainforest Trust е един от образците за запазване на най-ценните гори, в това число чрез закупуване, като от организацията пресмятат, че от основаването й досега са спомогнали за опазването на повече от 37 милиона акра и жизненоважни местообитания в тропиците в Латинска Америка, Карибите, Азия, Африка и Тихия океан, работейки с локални сътрудници.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР