С покупка на новите F-16 от САЩ България ще обезпечи

...
С покупка на новите F-16 от САЩ България ще обезпечи
Коментари Харесай

Гърдев: С новите F-16 България ще обезпечи въздушното си пространство

С покупка на новите F-16 от Съединени американски щати България ще обезпечи въздушното си пространство. Това сподели в ефира на „ Твоят ден” по NOVANEWS специалистът по сигурност Димитър Гърдев по отношение на решението на Съединени американски щати да одобрят продажба на осем изтребителя F-16 за страната ни. По думите му при тази договорка държавното управление би трябвало да контракти положителни гаранции и облекчено заплащане.

„ Трябва да забележим какво съдържа американското предложение в конкретика. Сега ще получим четири учебно-бойни самолета, даващи опция за образование и на водачи. В момента, в който страната ни се снабди с целия брой изтребители ще има цялостна ескадрила, с която ще може да обезпечи въздушното си пространство, да обезпечи еър полисинга и всички задания, дадени от НАТО. До момента ние няма да успеем да покрием всички тях. Апелативен съд цялостна ескадрила няма да имаме потребност от спомагателни съюзнически самолети”, изясни той.

Гърдев добави, че все още цената на самолетите наподобява по-висока от предходната договорка, само че към момента България няма действителна получена оферта.

„ Цената е малко по-висока, само че предходните самолети бяха орязани от към бойно снаряжение. Надявам се да достигнем до цялостен комплект съоръжение и въоръжение с тази договорка и да платим цена, отговаряща на покупката. Правителството има опция да се възползва от финансовите облекчения, които американската страна предлага”, сподели още специалистът.

Димитър Гърдев е безапелационен, че България би трябвало да предприеме тази стъпка.

„ България е задължена сама да пази небето си, без непозната помощ”, добави той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР