С подкрепата на управляващото мнозинство парламентът одобри шумно рекламираната инициатива

...
С подкрепата на управляващото мнозинство парламентът одобри шумно рекламираната инициатива
Коментари Харесай

С обвинения в лобизъм любимият закон на Нинова се промуши в парламента

С поддръжката на ръководещото болшинство Народното събрание утвърди шумно рекламираната самодейност на вицепремиера и водач на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова да се одобри закон, с който да се контролира събирането на вземанията по потребителски контракти. , по-известен като закон за колекторските компании, беше признат през днешния ден на първо четене с гласовете на депутатите от четворната коалиция, въпреки че получи съществени рецензии, в това число от редиците на ръководещите.

С проектозакона се предвижда да се сътвори указател на събирачите на задължения, който да се поддържа от икономическото министерство, ръководено от Нинова. Първоначалният заемодател се задължава да уведоми потребителя, преди да трансферира отговорностите му на сдружение за събиране на вземания. В плана се показва, че изискваната от длъжника сума няма да може да бъде по-голяма от дължимото съгласно контракта с първичния заемодател.

Депутатът от ГЕРБ-СДС Дани Каназирева дефинира проектозакона като " цялостна неистина ". " Вие защитавате с този законопроект една доста, доста дребна част от отговорностите, които се трансферират. Извън обсега на този закон вие сте оставили най-големите отговорности – банковите, ипотечните, потребителските, бързите заеми и всичко останало, което оформя над 70 % от отговорностите, които се препродават от колекторски компании ", укори тя Нинова. И упрекна соцлидера, че задачата й е да трансформира избрани колекторски компании в монополисти в сектора.

Разярена от нападките в лобизъм, вицепремиерът порица Каназирева, че изобщо не е прочела плана, защото той бил отдаден главно на уреждането на бързите и потребителските заеми. И съобщи, че чака от депутатите да се погрижат банките да залегнат в законовите текстове.

С сериозна позиция излезе Ива Митева от Има Такъв Народ. Тя напомни, че всички мнения на заинтригувани страни, постъпили в парламентарната правна комисия, са негативни. По думите й, предметът на закона не е ясно избран. Бързите заеми са залегнали в него, само че това не се схваща категорично, а чрез тълкуване на текстовете.

По предложение на Митева депутатите взеха решение да провиснал оптималния период за оферти сред първо и второ четене - 28 дни, с цел да бъдат изчистени всички противоречиви моменти в плана. Преди всичко, уточни тя, би трябвало да се обясни предметът на закона и да се запише изрично, че в обсега му влизат също банковите и небанковите институции. Както и да се намерения сериозно дали в него би трябвало да залегнат битовите и комуналните отговорности, които са изключително притеснителни за жителите.

Яростно опазиха плана съпартийците на Нинова, които показаха подозрение, че герберите имат скрити претекстове да не желаят приемането му. От Политическа партия се задоволиха да напомнят на някогашните ръководещи, че през 2020 година Българската банка за развиване скандално отпусна заем в размер на 75 млн. лева точно на колекторска компания. Депутатът от Политическа партия Васил Стефанов меко призна, че законодателното предложение се нуждае от „ прецизиране ”. Но отхвърли да приказва всъщност в каква посока да стане това с аргумента, че тази работа би трябвало да се остави за второто четене.

От " Възраждане " отхвърлиха плана с претекста, че не пази длъжниците и не урежда дейността на колекторските компании. Националистите настояха да се работи за приемането на закон за банкрута на физическите лица.

Демократична България и Движение за права и свободи изобщо не обърнаха внимание на дебата, който изяде по-голямата част от времето на днешното пленарно съвещание. От придвижването обаче се въздържаха при гласуването. Така гласоподаваха и депутатите от " Възраждане ". Депутатите от ГЕРБ-СДС изобщо не участваха във вота, с изключение на един човек, който също се въздържа.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР