С първия полъх на есенния вятър ние започваме ежедневно да

...
С първия полъх на есенния вятър ние започваме ежедневно да
Коментари Харесай

Къде да вложим зелените домати от градината

С първия лъх на есенния вятър ние започваме всекидневно да следим прогнозите за температурата, идни дъждове или пък слани. Няма по какъв начин - градината би трябвало да бъде прибрана рано или късно. Често даже се случва атмосферните условия да ни изненадат и да ни се наложи да оберем и доматите, без значение че не са узрели.

Какво можем да приготвим със зелени домати, откакто към този момент са обрани? Най-лесният вид е да ги оставите да узреят на слънце или в някое по-топло помещение. Но също по този начин можете да приготвите от тях и разнородни разядки или пък есенни манджи. Туршиите със зелени домати също са класика, само че може да опитате и друго.

Ето хрумвания в какви ястия да вложите зелените домати от градината.

Разядка от зелени домати

Тази разядка със зелени домати става доста вкусна, а и е доста лесна за подготвяне. Необходими са ви единствено 2-3 зелени домата, 1 алена и 1 зелена чушка, 3 картофа, чесънче, зеленийки, сол, черен пипер и зехтин.

Обелете картофите, нарежете ги и дружно с нарязаните чушки ги оставете да врат в подсолена вода до цялостна подготвеност. Отцедете ги. Зелените домати залейте с вряла вода, с цел да можете да ги обелите по-лесно. В купа смесете всички артикули (доматите е добре да са авансово нарязани и също отцедени), прибавете ситно нарязания чесън, малко зехтин и зеленийки по ваш избор (магданоз или копър). Пасирайте всичко и подправете със сол и черен пипер.

 Супа със зелени домати

Супа от зелени домати

Запържете малко лук в масло и прибавете нарязаните на кубчета зелени домати (предварително обелени), в които сте разтворили малко брашно. Добавете бульон, а в случай че не разполагате с подобен, прибавете единствено вода. След към 30 мин прибавете и шепа фиде. Овкусете със сол, пресни листенца целина или магданоз и по този начин ще разполагате с чудесна есенна чорба.

Селска гозба от картофи и зелени домати и чушки

 Зелени домати от градината

Нарежете на дребно картофи и ги сложете да врат по метода, по който по принцип приготвяте картофено пюре. Отделно запържете в олио ситно нарязани праз или кромид лук и нарязани на междинни по величина чушки и домати.

Когато се запържат, прибавете към тях авансово сварените и намачкани с решетъчна лъжица картофи, както и малко прясно мляко. В случай че имате към вас към този момент подготвена туршия, можете вместо мляко да употребявате част от течността ѝ. Разбъркайте всичко това, подправете със сол, малко червен и черен пипер и към този момент разполагате с една чудесна и по-нестандартна гарнитура към всевъзможни меса или пък риба.

Ако обичате кулинарните опити, изпробвайте още:

- салата от зелени домати;

- панирани зелени домати;

- пържени зелени домати.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР