С падането от власт на кабинета на Кирил Петков започнаха

...
С падането от власт на кабинета на Кирил Петков започнаха
Коментари Харесай

ДПС свали маската на Кирил Петков за Северна Македония

С рухването от власт на кабинета на Кирил Петков започнаха да падат и маските на експремиера. Една от тях е по тематиката за Северна Македония, където през днешния ден на Европейския съвет в Брюксел му се постанова да дава отговор на два въпроса – за какво опозицията го отряза за ветото и за какво не одобри предлагането на Макрон за решение на разногласието със Скопие, което самичък изиска от френския президент.

По сложния метод Кирил Петков разбра, че фактологичните грешки може от време на време да са политически коз в България, само че в Европа, когато думите се разграничават от дейностите, това значи единствено едно - неистина.  Затова и даже да показва за виновници опозицията и да залива с мръсотия вътрешните си врагове за връзки с Кремъл, европейското съмнение е очевидно, а неуспехът – си е чисто негов.      

Позицията на Движение за права и свободи не е никаква изненада. Още повече, че първият сигнал бе даден още с избирането на Илхан Кючюк за главен докладчик на Европарламента за Северна Македония. И той, и Движение за права и свободи от години водят поредна политика, съгласно която мирът и сигурността в Западните Балкани могат най-добре да се подсигуряват посредством участието на всички страни в общи ценностни фамилии – Европейски Съюз и НАТО. Движението постоянно е било за започване на договарянията със Северна Македония и Албания. С аргумента, че българският интерес ще бъде предпазен, тъй като на всеки един стадий от договарянията страната ни може да изрича възражения и даже да постанова несъгласие, в случай че Скопие не съблюдава контракта за добросъседство.

Ясната позиция на Движение за права и свободи обаче внезапно контрастира със подмолна паралелна външна политика, която водеше през последните 6 месеца министър председателят Петков. Съветничката му Весела Чернева се правеше на външен министър в сянка с опитите си да подмени българската външна политика и да вдигне ветото за Скопие зад тила на Народното събрание и президента. През това време Петков не направи нито един опит даже да приказва с партиите у нас, да потърси мнението на президента, да чуе специалистите. После хвърли горещия картоф  в ръцете на Макрон и даже изиска френският президент да излезе с предложение към България надали не силово да наложи рухване на ветото. Разкрит, Петков даде заден и разгласи, че няма да направи нищо без решение на Народното събрание. Дори наложи на кабинета безумното решение да се откаже от водещата си роля в осъществяване на външната политика.

Макрон обаче е европейски водач от класа. Той в никакъв случай не би се вързал на каприз, който да конфронтира Европейския съюз. И предлагането му бе рационално и консенсусно, защитаващо и бъдещото на Скопие, и националния интерес на България.

Това предложение е най-хубавото за момента, оповестиха и президентът Румен Радев, и ГЕРБ-СДС, и Демократична България и „ Продължаваме промяната ”. То изисква преустановяване на езика на омразата и включване на българите в северномакедонската конституция, както настояваме.

Вместо да го подложи на гласоподаване в Министерски съвет, Петков продължи с неправилните стъпки. В нарушаване на Конституцията и законите на страната прати френското предложение във външната комисия в Народно събрание, абдикирайки от отговорността на кабинета. А с изпращането му по противозаконен метод направи приемането невероятно.

Тогава Движение за права и свободи даде решение на заплетения проблем. Във вторник по предложение на Движението разглеждането на точката бе отсрочено, с цел да не се погазват Конституцията и законите. А ден по-късно Движение за права и свободи направи хеттрик – до момента в който всички обясняваха какъв брой е добра концепцията, само че какъв брой мъчно ще се извърши, Движението развърза възела като я входира в Народното събрание.

Топката остана в Петков и „ Продължаваме промяната ”. Те трябваше или да кажат на Европейския съюз, че 6 месеца са ги лъгали, че ще пуснат Северна Македония по пътя за Европейски Съюз или да преглътнат егото си и да гласоподават вярното решение с ГЕРБ и Движение за права и свободи.  Това, което през днешния ден направиха с провалянето на съвещанието на външната комисия, сподели за следващ път, че персоналната ненавист е по-силна от шумно пропагандираната обич към страната.

Така станаха ясни три неща:

Първо – кои са същинските сътрудници за Запада и Съединени американски щати у нас. Докато Петков единствено дава обещание и шикалкави, Движение за права и свободи пое самодейността, с цел да отбрани националния интерес и евроатлантическите полезности. По същия метод, както при започване на войната, с помощта на Движението Народното събрание одобри декларация в поддръжка на Украйна.

Второ – дефинитивно рухна опитът за пакетиране на Движение за права и свободи с Москва и „ Възраждане ” под знака съветски план. „ Възраждане ” не поддържа френското предложение, а изказванията, че двете партии имали надали не общ протест пред Народното събрание, бяха изрично опровергани от самия Костадин Костадинов. Той възмутено разгласи, че нито един член на партията му не е бил на площада по време на ДПС-митинга.

Трето – Кирил Петков загуби доверието на Европа. Докато министър председателят се суетеше сред журналистическите микрофони в Брюксел, с цел да ругатни президента и да изяснява напук, че няма да пусне Северна Македония за договаря с Европейски Съюз без да получи решение на Народното събрание, водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ бе на срещата на върха на европейските либерали. На нея беседва с Макрон, Марк Рюте, още четирима министър председатели и шестима еврокомисари и показа пътят, по който Движение за права и свободи счита, че присъединението на Западните Балкани би трябвало да продължи. С две думи - свърши работата на премиера.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР