С остри спорове, неколкократни прекъсвания на пленарното заседание и много

...
С остри спорове, неколкократни прекъсвания на пленарното заседание и много
Коментари Харесай

Промените в Закона за ВЕИ минаха на първо гласуване с много скандали

С остри разногласия, неколкократни спирания на пленарното съвещание и доста рецензии към служебния кабинет депутатите одобриха на първото четене измененията в Закона за силата от възобновими източници. „ За “ гласоподаваха 142-ма, 46 бяха „ срещу “, петима народни представители се въздържаха, предава БНР.

Почти половината от времето за разискване на законопроекта бе отдадено на опитите на народните представители да задължат министъра на енергетиката Росен Христов да се яви в зала и да изслуша техните причини. На няколко пъти съвещанието бе прекъсвано, с цел да бъде поканен, стигна се до особено гласоподаване за призоваването му.

Георги Свиленски изиска министърът да си върне заплатите, тъй като е внесъл „ несръчен “ законопроект.

Отговорността е Ваша. Мен щеше да ме бъде позор. Защото в последна сметка Вие сте министър, Вие вземате заплата, а работата ще я правят народните представители “, сподели Свиленски.

Министърът му подсети, че няма по какъв начин някой различен да свърши работата с приемането на този законопроект, който е квалифициран от служебния кабинет по отношение на условията по Плана за възобновяване, защото Народното събрание е законодателният орган.

Законодателният орган на страната е Народното събрание. Така че извънредно време е вие да почнете да работите. Ако някой би трябвало да си връща заплатите, сигурно не е министърът “, сподели Христов.

Той изясни, че законопроектът е трябвало да бъде признат още преди 3 години, още преди приключване на периода 30 юни 2021 година за внедряване на европейската инструкция. Целта в този момент е да се опрости издаването на разрешителни и да се насърчи създаване на възобновими източници, с цел да се развие секторът и да се реализиран заложените в ПВУ цели. Христов прикани за политическо решение, защото в законопроекта има доста конфликтни точки.

Въпреки рецензиите някогашният народен представител и енергиен министър Делян Добрев прикани законопроектът да бъде признат и изцяло модифициран преди окончателното му приемане. Към апела му се причисли и Рамадан Аталай от Движение за права и свободи.

Депутатите взеха решение да удължат на 28 дни времето за приемане на оферти преди второ четене на законопроекта.

На първо четене депутатите одобриха облекчения за издаването на шофьорска брошура и вкараха спомагателни ограничения в Закона за ограниченията против изпирането на пари.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР