Отвъд автомобилните производители: Как стачката на UAW може да удари икономиката на САЩ

...
С официалното начало на историческата стачка на Обединените автомобилни работници,
Коментари Харесай

С официалното начало на историческата стачка на Обединените автомобилни работници, експертите казват, че икономиката на САЩ вече е засегната – но въздействието на стачката няма вероятност да тласне нацията към рецесия.

„Това е така, защото профсъюзната част от индустрията, макар и все още голяма, не е толкова голяма част от националната икономика, колкото някога е била“, каза Габриел Ерлих, икономически прогнозист в Мичиганския университет, пред CNN.

Но крайното въздействие на стачката зависи от неща като продължителността на стачката, дали компаниите съкращават работници в други заводи, колко работници напускат работните си места и колко време отнема на синдикатите и компаниите, за да договорят сделка.

Президентът на UAW Шон Фейн каза, че „няма да разбием икономиката. Истината е, че ще разбием икономиката на милиардерите.”

И докато оценките за икономическото въздействие на стачката не сочат „разрушаване на икономиката“, щетите могат да бъдат значителни.

Например, ако всички работници на UAW във Ford, General Motors и Stellantis стачкуват за 10 дни, това ще струва на икономиката на САЩ 5 милиарда долара, според оценките на Anderson Economic Group.

Друга оценка на Ерлих предполага, че ще има много по-малък незабавен ефект на разпространение. Той изчисли, че доходите на стойност 440 милиона долара ще бъдат загубени на национално ниво, ако всички членове на UAW стачкуват в продължение на две седмици. Ако стачката продължи осем седмици, той оценява 9,1 милиарда долара удар върху доходите в цялата страна.

Знак на United Auto Workers е показан по време на парада на Деня на труда в Детройт, понеделник, 4 септември 2023 г. Знак на United Auto Workers е показан по време на парада на Деня на труда в Детройт, понеделник, 4 септември 2023 г. Пол Сансия/АП

Ето начините, по които икономиката на САЩ може да пострада от стачката:

Приходите на фирмите в близост до местата на стачка ще се забавят

Въпреки че стачкуващите членове на UAW ще получават по 500 долара на седмица като възнаграждение за стачка, това вероятно няма да е достатъчно, за да поддържат нормалните си разходи. Това означава, че местните фирми в близост до стачните обекти ще загубят приходи.

Ако стачката продължи достатъчно дълго, това може да накара работодателите в близост до засегнатите автомобилни заводи да съкратят работници, каза Тайлър Тейл, вицепрезидент и директор на публичната политика в Anderson Economic Group.

Доставчиците, които работят с Голямата тройка, може да се наложи да съкратят работници

Тъй като запасите от автомобили в национален мащаб все още са под нивата отпреди пандемията, Големите три автомобилни производители ще се стремят да възобновят производството веднага след края на стачката, каза Ерлих. Затова очаква от тях да забавят възможно най-дълго анулирането на поръчки с доставчици за необходими части.

Но когато производителите на автомобили в крайна сметка започнат да анулират поръчки, това ще има вълнообразен ефект в цялата мрежа от доставчици на части. Отначало доставчиците, които работят директно с автомобилните производители, така наречените доставчици от първо ниво, ще се опитат да задържат работниците на ведомостта, защото се притесняват дали ще могат да наемат отново, ако пуснат хората, в това, което се нарича „поведение на отказ от натрупване“. ”

Но ако стачката продължи достатъчно дълго, те няма да имат друг избор освен да съкратят работници.

Тогава болката може да се разпространи. Доставчиците от второ ниво - тези, които доставят бизнеса от първо ниво - може също да трябва да съкратят работници в резултат.

Данъчните приходи ще намалеят

По-малко хора, работещи поради стачките, ще означава, че правителството не може да събере толкова много данъчни приходи. Това има значение, защото означава, че по-малко програми ще получат средствата, от които се нуждаят.

На щатско ниво Ерлих изчисли, че Мичиган, епицентърът на много от стачките, ще види спад от 10,6 милиона долара в данъчните приходи, ако стачката продължи две седмици.

Колите може да поскъпнат

Екстериорът на представителството на Kunes Chevrolet GMC в Елкхорн, Уисконсин. Екстериорът на представителството на Kunes Chevrolet GMC в Елкхорн, Уисконсин. С любезното съдействие Kunes Auto & RV Group

Anderson Economic Group изчисли, че 25 000 автомобила няма да бъдат произведени, ако стачката продължи 10 дни. Това би довело до по-високи цени на автомобилите, особено след като инвентарът е ограничен, каза Тейле.

Все пак въздействието на стачката няма да бъде нищожно като пандемията на Covid и недостига на компютърни чипове, които до голяма степен затвориха цялата автомобилна индустрия в САЩ през последните години, каза Джонатан Смоук, главен икономист на Cox Automotive.

В момента цените на новите превозни средства са се повишили с почти 3% спрямо миналата година, според индекса на потребителските цени през август.

Питър Валдес-Дапена от CNN допринесе.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР