С няколко дни закъснение министерството на здравеопазването обяви, че е

...
С няколко дни закъснение министерството на здравеопазването обяви, че е
Коментари Харесай

МЗ ще се мъчи да спаси проекта за медицинските хеликоптери

С няколко дни забавяне министерството на опазването на здравето разгласи, че е прекратило публичната поръчка за доставка на шест медицински хеликоптера. Решението за преустановяване е от 23 ноември, само че Министерство на здравеопазването го премълча и за него се разбра през вчерашния ден от. Както писа и " Сега ", повода е, че единственият претендент - италианската компания Leonardo S.p.A. е предложила по-висока цена от оптималния финансов запас, заложен по поръчката. Парите идват от Оперативна програма " Региони в напредък " 2014-2020 година и Националния проект за възобновяване и резистентност.

В министерството е образувана работна група, която да разгледа отново параметрите на поръчката и, според от евентуалните опасности, при положение на нужда да предложи и промени в изискванията на процедурата, оповестяват през днешния ден от Министерство на здравеопазването. В работната група се планува да вземат присъединяване специалисти – представители на всички институции, ангажирани с процеса и процедурата по придобиване на въздушни транспортни средства за реакция при незабавни медицински положения, включително представители на Държавния авиационен оператор, Специализирания отряд „ Въздушно наблюдаване “ към Главна дирекция „ Гранична полиция “ на Министерство на вътрешните работи, държавно дружество „ Ръководство на въздушното придвижване “, Главна дирекция „ Гражданска въздухоплавателна администрация “ на МТС.  

Към сегашния миг няма риск от неспазване на периодите, заложени по план „ Изграждане на система за оказване на незабавна здравна помощ по въздуха “ – част от Националния проект за възобновяване и резистентност, считат от министерството. Проверка на " Сега " през вчерашния ден сподели, че проваленият търг може да заплаши третото заплащане по Националния проект за възобновяване и резистентност. Наличието на контракт за доставка на хеликоптерите е едно от изискванията за третия транш. България би трябвало да е изпълнила тези условия до края на юни месец, като траншът възлиза на общо 749 млн. евро. Ако не е изпълнила обособени условия, страната ще може да изиска единствено отчасти заплащане.

Още по тематиката:
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР