Министерският съвет е приел проекта на Закон за въвеждане на

...
Министерският съвет е приел проекта на Закон за въвеждане на
Коментари Харесай

Служебният кабинет одобри проектозакона за въвеждане на еврото

Министерският съвет е приел плана на Закон за въвеждане на еврото в Република България. Той цели да обезпечи безпрепятствено и безпроблемното въвеждане на единната европейска валута, да увеличи прозрачността и информираността на жителите и бизнеса за процеса, оповестяват от държавната пресслужба

С плана се уреждат правилата, разпоредбите и процедурите за въвеждане на еврото като парична единица в България. Законопроектът дефинира правилото за отбрана на потребителите, правилото на осведоменост, правилото на успеваемост и изгодност, правилото на бистрота и правилото на последователност и автоматизирано превалутиране на суми от левове в евро. С него се уреждат и разпоредбите за превалутиране и закръгляване, вкарва се интервал за двойно обозначаване на цените на артикули и услуги, както и на двойно обращение на двете валути, с цел да се " подсигурява високо равнище на бистрота на процеса и да се сътвори опция за акомодация на обществото ". Същевременно се регламентира и процедурата по разпространяване на новата валута и обмяната на банкноти и монети от левове в евро.

Проектът на Закон за въвеждане на еврото в Република България беше създаден от особено основана междуведомствена работна група към Министерство на финансите, в която участваха всички министерства и заинтригувани институции и организации. В хода на работата по законопроекта, той беше неведнъж координиран, както в границите на работната група, по този начин и от експертните групи към Координационния съвет за подготовка на Република България за участие в еврозоната, в които членуват представители на поднадзорните лица на Българската национална банка и Комисията за финансов контрол, бизнесът, асоциации на потребителите, други неправителствени организации, представители на академичната общественост, напомнят от държавна осведомителна работа.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР