С началото на войната в Украйна на 24 февруари редица

...
С началото на войната в Украйна на 24 февруари редица
Коментари Харесай

Не, Лена Бориславова не е казвала, че трябва да се национализират руски имоти

С началото на войната в Украйна на 24 февруари редица медии, както и обществените мрежи, станаха сцена за разпространяване на непотвърдена информация и агитация. Зачестяват и случаите, в които разнообразни уеб сайтове разгласяват едни и същи изказвания, съпроводени с изцяло идентични заглавия и текст на публикацията, без да се базират на източник или да показват доказателства.

Поредният образец е, която може да бъде открита в минимум три уеб страницата и в която се показва, че представител на българското държавно управление упорства за неотложно изземване на съветски парцели по морето в интерес на украински бежанци.

Твърдение: Началникът на кабинета на Кирил Петков – Лена Бориславова, е споделила, че би трябвало да се национализират съветски парцели по българското Черноморие и в тях да бъдат настанявани украински бежанци
Идентичните публикации  с това изказване не показват източник на информацията. В нея се споделя още, че Лена Бориславова " се дивяла пред сътрудниците си " на информации от медиите, че съветските парцели в България като жилища и къщи били 500 000 на брой, като те трябвало да станат неотложно благосъстоятелност на българската страна.

 

Същите изказвания се популяризират и във Facebook



БНР насочи следните въпроси към държавната пресслужба:

- Казвала ли е госпожа Бориславова обществено или импровизирано, че би трябвало да се национализират съветските парцели по морето и да се настант в тях украински бежанци?

- Правителството има ли проекти за " национализация на съветски парцели "?

- Къде дълготрайно се възнамерява да бъдат настанявани украинските бежанци в България?

- Следният откъс принадлежи ли на госпожа Бориславова и заключението в обявата дава отговор ли на истината (правописът на цитата е непокътнат в оригинал - бел. ред.): " Агресора Путин унищожава домовете на украинците, ние би трябвало да покажем на всички руснаци, че единствено и само той е отговорен за това което се случва в Украйна. Мярката може и да е последна, само че трябвало съгласно Лена да се предприеме, тъй като единствено по този начин руснаците със благосъстоятелност по родното Черноморие ще се надигнат против агресора превзел тяхната страна "?
От държавната пресслужба изрично отхвърлиха изказванията и обявиха, че написаното в публикациите не дава отговор на истината.

Журналистическа инспекция също демонстрира, че сходно желание за изземване на частни парцели на съветски жители в интерес на страната не е съобщавано обществено както  от началника на кабинета Лена Бориславова, по този начин и от нито един представител на изпълнителната власт. 

По данни на портала, който непрестанно се актуализира, към 16 април влезлите в страната украински бежанци са над 185 хиляди. От тях повече от половината са напуснали страната, а над 87 хиляди са останали в България. Близо 51 хиляди души са настанените, най-вече в хотели и къщи за посетители. Най-голям брой украински бежанци има по Черноморието.  

От държавната пресслужба не дадоха отговор на въпроса на БНР къде дълготрайно ще бъдат настанени украинските бежанци, откакто изтече тримесечният интервал - до края на май тази година, в който те могат да обитават в хотели и места за настаняване, за което притежателите им получават по 40 лв. дневно.

В изявление за " Нова телевизия "  на 16 април 2022 година вицепремиерът по дейно ръководство Калина Константинова разяснява този въпрос. На 14-ата минута от тя изяснява, че държавното управление възнамерява след този интервал бежанците да бъдат настанявани трайно в държавни бази и общежития:

  " От първия ден ние сме споделили и това не се е трансформирало, че тази мярка завършва на 31 май. Това, което имаме като стратегия с хотелите, е в границите на тези 3 месеца и тъкмо преди сезона ще завърши. В момента приготвяме много сюжети за трайно настаняване на хората, които не са съумели към момента да си намерят  работа, не са съумели да си стъпят на краката, да се изнесат на квартира. Тя е основана главно на държавни бази, общежития, места държавни, които имат потенциала за настаняване на повече хора и за по-трайно, като се опитваме по-късно да настаним хората, които бягат от войната и които са потърсили краткотрайна протекция, из цялата страна и да го съобразим с отворените работни места, тъй че те да могат да бъдат сполучливо интегрирани в обществото ".

За разлика от България, в която тематиката за национализацията не е на дневен ред, в други елементи на Европа въпросът стана извънредно настоящ.  

На 4 март немското държавно управление разгласи, че, като го слага краткотрайно под контрола на федералния енергиен регулатор.

През март украинският президент Володимир Зеленски подписа закон за наложително изземване на парцели в Украйна, които са благосъстоятелност на Русия или на нейни жители.

От своя страна преди месец Русия разгласи, че възнамерява национализация на задграничните компании, които са напуснали страната в отговор на войната в Украйна. Беше обявено и за изземване на парцели, притежавани от чужденци в анексирания Крим.
Заключение
Твърдението, че началникът на кабинета Лена Бориславова, е споделила, че би трябвало да се национализират съветски парцели по българското Черноморие и в тях да бъдат настанявани украински бежанци, е НЕВЯРНО . Това потвърдиха от държавната пресслужба. Журналистическа инспекция също демонстрира, че сходно желание не е изказвано обществено от нито един представител на изпълнителната власт.

------------------

 Екипът на БНР за инспекция на обстоятелства поема ангажимент за инспекция на изказвания, които могат да подведат слушатели и читатели по значими тематики. Сигнали можете да изпращате на имейл   Други материали от Екипа за инспекция на обстоятелства на БНР може да прочетете на 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР