С наближаването на септемврийската среща на Г-20 в Индия тревогата

...
С наближаването на септемврийската среща на Г-20 в Индия тревогата
Коментари Харесай

Украйна ще почака. Отново не пожелаха да изслушат Зеленски

С наближаването на септемврийската среща на Г-20 в Индия паниката на украинските управляващи се ускорява. Те не желаят да видят Зеленски там. В Киев споделят, че не престават да работят по решение на казуса. Но всичко сочи, че този път нищо няма да се получи. И това се вписва в общата наклонност, която се очерта през последните месеци.

Дори не го разискаха

Индия ръководи Групата на двадесетте (Г-20) от края на предходната година. Още през януари, когато планираше есенната среща на високо ниво в Ню Делхи, представителят на индийското външно министерство Ариндам Багчи сподели, че там не се чакат представители на Киев. Украинските управляващи одобриха това с неприкрито неспокойствие.

„ Председателството на Г-20 постанова спомагателна отговорност на Индия ", сподели напролет заместник-министърът на външните работи Емине Джапарова. „ По време на септемврийската среща на върха на Г-20 моят президент ще се радва да приказва от името на украинския народ. " На последната среща на Г-20 през 2022 година в Индонезия Зеленски участва посредством видеовръзка.

След съвсем шест месеца клюки, през юни индийският външен министър Субраманям Джайшанкар сложи точка на въпроса. Той удостовери, че президентът на Украйна не е бил поканен в никакъв формат. „ Не това сме обмисляли и не сме, почтено казано, обсъждали “, добави министърът.

Киев беше засегнат. Въпреки че е необичайно да се предявяват искания. Г-20 е публична организация, в която Русия е член от деня на нейното учредяване. Инициираните от Запада спекулации за опцията Москва да бъде изключена от Г-20 не получиха развиване.

Трето предизвестие

Въпреки това Украйна продължава да си пробива път към Индия. Джайшанкар трябваше да повтори: Зеленски няма да върви в Ню Делхи. Освен членовете на Г-20, на срещата бяха поканени Бангладеш, Египет, Испания, Мавриций, Нигерия, Холандия, ОАЕ, Оман и Сингапур.

Индийският посланик акцентира, че на такива срещи не се разискват проблемите на световната сигурност. „ Това е среща на върха за разискване на проблемите на енергетиката, торовете и доставките на храни “, напомни той. Но Киев още веднъж не се успокои.

Заместник-министърът на външните работи Никола Точицки сподели, че Украйна продължава да търси покана за Ню Делхи, тъй като желае да приказва съответно за доставките на храни. Тоест за договорката със зърно. Ситуацията към него е огромно предизвикателство освен за страните от Африка и Азия, само че и за международната стопанска система, сподели той. И заключи: „ Ние и сътрудници работим да бъдем измежду поканените “.

Ще се застъпят ли за Украйна?

Точицки не посочи с кого тъкмо работи Киев. Лесно е да се досетите, че украинските управляващи залагат на недружелюбни към Русия страни. Но е открит въпрос дали ще прокарат поканата на Зеленски за Ню Делхи.

Западът добре знае, че председателството на Г-20, въпреки и чисто официално, дава огромни пълномощия на страната хазаин на срещата. Важен е и дипломатическият фактор. „ Поканването на Зеленски е сложна задача за Индия, която има исторически мощни връзки с Русия “, отбелязва английският вестник “Индипендънт ”. „ Не позволихме украинският въпрос да повлияе на връзките ни с Русия “, сподели министър Джайшанкар.

Наред с Индия и Русия сътрудници от БРИКС са Китай и Бразилия, които също са членове на Г-20. В резултат не доста страни остават в проамериканския лагер. Турция, която се пробва да влезе в ролята на медиатор в разрешаването на украинския спор, има свои искания към Съединени американски щати. Япония, съдейки по информация от Токио, би желала да стабилизира връзките си с Китай. И европейците на личен тил неотдавна се убедиха какъв брой токсична може да бъде фигурата на украинския президент. Желанието му да стигне до срещата на върха ЕС-Латинска Америка през юли докара до съществени търкания. Общността на страните от Латинска Америка и Карибите отхвърли плана на взаимно официално съобщение за Украйна. Документът беше модифициран, само че Европейският съюз по този начин и не съумя да обезпечи визитата на Зеленски в Брюксел.

Друг противен сигнал за Запада беше неотдавнашната среща на високо ниво на НАТО във Вилнюс. Първоначално Зеленски изиска ясни гаранции за сигурността на Украйна, в противоположен случай заплаши, че няма да пристигна. И когато дойде, той продължи да утежнява обстановката. Той влезе в пререкания с английския министър на защитата Бен Уолъс, изрази неодобрение от заключителното официално съобщение и даже даде обещание да пропусне първото съвещание на Съвета Украйна-НАТО. Разбира се, той не го пропусна, само че след няколко дни разгласи, че би трябвало да се образува нова конструкция.

В Съединени американски щати и измежду сътрудниците им пораства недоволството от киевските управляващи. Те желаят прекалено много и не са задоволително признателни за към този момент оказаната помощ. В същото време западните страни не могат да се занимават единствено с украинския спор: те имат задоволително свои проблеми. И в случай че предходната година Западът даде на Зеленски всякаква платформа - от Организация на обединените нации до Конгреса на Съединени американски щати, в този момент наклонността явно е обърната.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР