С наближаването на една годишнина от ареста и политически мотивирания

...
С наближаването на една годишнина от ареста и политически мотивирания
Коментари Харесай

Една година от ареста и политически мотивирания процес срещу Навални

С наближаването на една годишнина от ареста и политически стимулирания развой против съветския опозиционен водач и деятел за битка с корупцията Алексей Навални, се връщаме обратно към някои от най-странните изказвания, които съветските управляващи и прокремълските дезинформатори отправиха към него, написа Euvsdisinfo. 

Какво е посланието на случая Навални към съветското общество и интернационалната аудитория?

Основно изложение

Най-разпространените прокремълски дезинформации, ориентирани към Навални след опита за убийството му с нервнопаралитичен сътрудник " Новичок ", се концентрират върху три тематики, свързани с Навални - политически активизъм, антикорупционна работа и самото отравяне.

Твърденията и в трите категории се стремят да показват индивида не като съветски опозиционер, а по-скоро като лъжец на ведомост на Запада, или най-малко като несъзнаваща, наивна пионка в задгранични заприказва против Русия.

В множеството случаи това изображение зависи от голословни политически връзки сред отравянето на Навални и несвързани събития. В рамките на две седмици след случая от 20 август 2020 година (или " метаболитно разстройство ", както избират да го назовават представителите на ​​руската пропаганда), прокремълските издания разпръснаха толкоз доста конспирации, че стана мъчно да се откри западна страна, която да не е забъркана в анти-Руски сюжет.

Казаха ни, че Западът употребява отравянето като предлог за санкциониране на Русия и разпалване на русофобия, до момента в който самото отравяне било провокация на Европейски Съюз. В Германия " дълбоката страна ", клиниката " Шарите " и даже Ангела Меркел бяха упрекнати в опит да отрежат газопровода " Северен поток 2 ", да извършат " специфична интервенция " против Москва и да разубедят Путин да се намеси в Беларус. Отвъд Атлантика оста Вашингтон-НАТО също е забъркана с потребление на случая за бракуване на съветския водопровод, както и за блокиране на узаконяването на съветската ваксина Sputnik V.

Работи ли акцията за дезинформация?

Е, до известна степен, работи, да (в някои страни). Според изследване на публичното мнение, извършено от уважавания съветски институт Левада в края на септември 2020 година, 30 % от руснаците упрекват за опита за ликвидиране на Навални " Путин, Кремъл, държавното управление " или някакъв различен съветски държавен орган, до момента в който единствено 8 % споделиха, че това е дело на Запада. По-малко от три месеца по-късно, групата от 30 % спадна до 15 %, до момента в който групата от 8 % се е удвоила до 18 %. Освен това големите 30% от респондентите в този момент имат вяра, че целият епизод е инсцениран.

Корупцията: отровен проблем за лицата, подаващи сигнали

Същата тактика бе разгърната, с цел да дискредитира последното антикорупционно следствие на Навални, почти двучасовото видео в YouTube за двореца на Владимир Путин - обилна, загадка конструкция, сходна на морска цитадела, допълнена с подземно хокейна пързалка, нощен клуб със сцена за танци на стълб, златни тоалетни четки и редица други нужни неща, които съгласно известията костват на съветските данъкоплатци няколко милиарда $.

Най-високоплатените телевизионни лица в Русия не губиха време, свързвайки репортажа на YouTube с хипотетичните плащащи на Навални. Според Дмитрий Киселев (включен в листата със наказания на ЕС), сюжетът за разобличаването на Навални е написан на британски от " службите за сигурност на НАТО " и едвам по-късно преведен на съветски.

Владимир Соловьев от своя страна съобщи, че цялата причина, заради която Западът " токсини " Навални, е да го реалокира в Германия, където той ще разполага с цялото време и уреди на света да продуцира кино лентата, с цел да " предизвика всеобщи разстройства и митинги в Русия ". Всъщност, избухнаха всеобщи митинги. Тъй като филмът, документиращ голямото благосъстояние и разточителния метод на живот на съветския политически хайлайф бързо набра няколко милиона гледания, десетки хиляди хора излязоха по улиците на Москва през януари и февруари 2021 година, като доста от тях размахаха " златни тоалетни четки " в саркастичен жест против лъскавите излишества и корупцията на длъжностните лица.

Без Путин няма Русия

Шарлатанският процес, който остави Навални зад решетките, няма нищо общо с хипотетични старания да клати стабилността на Русия на Путин, което в разбирането на Кремъл е съвсем равно на рухването на Русия. Делото против Навални се основава на измислена техника, предопределена да трансформира условната му присъда през 2014 година в действителна присъда за отнемане от независимост.

Между другото, този развой също бе необятно считан за политически стимулиран: през 2017 година Европейският съд по правата на индивида постанови, че присъдата съставлява нарушаване на правата на Навални според Европейската спогодба за правата на индивида, която Русия автоматизирано подписа когато се причисли към Съвета на Европа през 1996 година

Интелигентно гласоподаване - премахнете приложението

Въпреки че правосъдните обвинявания може да наподобяват дребни, само че лесни за пробутване през политизирани съдилища, същинската тежест на Навални бе от самодейността му за " интелигентно гласоподаване ". Това провокира полазване на тръпки в партията на Путин " Единна Русия ", защото тази умна самодейност за вота на изборите за Думата през 2021 година - координирана посредством приложение за мобилни телефони - рискува да изтласка партийните апаратчици.

Реакцията на Кремъл: да се насочи против софтуерни компании, хостващи приложението, с цел да ги накара да го отстранен или деактивират в деня на изборите. Apple и Гугъл се подчиниха. Интелигентното гласоподаване бе осакатено.

" Общуване " с обществото посредством присъди и отнемане от независимост

Допълнителните обвинявания за разпалване на безредици, повдигнати против Навални, до момента в който той е в пандиза, илюстрират всемогъщата природа на съветската страна по отношение на нейните жители. Лишаването от независимост на Навални има двойна цел. Това освен отстранява водеща фигура на съветската съпротива в обозримо бъдеще. По силата на това колко нищожни бяха доказателствата против Навални, те изпратиха и явен сигнал към към този момент изпадналото в бойно състояние гражданско общество на Русия и неговите поддръжници: в случай че някой би трябвало да бъде отхвърлен, това ще бъде сторено даже без доказателства.

Това обръщение към съветското общество носи ехото на повече от 10-годишното отнемане от независимост на Михаил Ходорковски през 2000-те. По това време задачата бе да се ограничи политическата роля на възходящата бизнес общественост, а посланието бе мощно и ясно: стойте настрани от политиката и властта.

Тъй като бизнесът е значително под надзор, лишаването от независимост на Навални е обвързвано с ролята на политическите партии и гражданското общество на съветската политическа сцена. Но посланието е същото: подчини се или те изстрелваме в пандиза.

Европейският съюз продължава да осъжда обвиняването и присъдата против Алексей Навални.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР