С моя заповед и предвид качествата и професионалните умения на

...
С моя заповед и предвид качествата и професионалните умения на
Коментари Харесай

Министър Йоловски се черви: Заповедта е моя! Аз възложих всички права на Стойнов за машините

„ С моя заповед и поради качествата и професионалните умения на моя заместител господин Михаил Стойнов, на 19 септември съм му упълномощил той да извършва всички права и отговорности на министъра на електронното ръководство по отношение на удостоверяването на машините. Той има нужните умения да извърши тази задача “.
Това сподели министърът на електронното ръководство Александър Йоловски на брифинг по отношение на обвиняванията за изтеклите кодове на машинния избор.
„ Спрямо изборния кодекс министърът на електронното ръководство и Министерство на електронното ръководство обезпечават удостоверяването на сходството на техническите устройства за машинното гласоподаване с условията на Изборния кодекс. Втората задача на министерството по отношение на изборите е обезпечаването на видеонаблюдението след края на изборния ден “, обясни първоначално Йоловски, предава Труд.
Сигурността на вода се подсигурява от следното: Машините на процедура работят като принтери. те отпечатват квитанция, на която може да бъде забелязан гласа на всеки един гласоподавател. В последстрие СИК и ОИК регистрират гласовете на база подадените разписки “, изясни той.
И напомни по какъв начин е протекла процедурата по удостоверяването на машините:
„ На 9-ти октомври посредством жребии за софтуерен генератор са изтеглени серийните номера на машините за гласоподаване, които ще минат процедура за сходство. Изтеглени са 8 броя машини. На тегленето са участвали представители на Института за стандартизация, партии, публицисти. На 12.10. е удостоверена методиката, на 20.10. специалисти на ЦИК и Сиела са направили в следена среда довереното създаване на софтуера, който ще се конфигурира на машините “, сподели Йоловски.
„ Присъствали са 4 партии. Генериран е хеш кода, с който се подписва софтуера. Никакъв различен програмен продукт, който не е подписан с хеш кода, не може да тръгне. Трима членове на ЦИК от квотите на разнообразни партии са генерирали кода. Паролите на тримата членове са въведени на място. Това подсигурява, че на машините не може да се постави случаен програмен продукт, който да трансформира резултатите. Машините към този момент са разнесени по изборните секции. След генериране на хеш кода, той е обществено показан на медиите. Той е обществено разполагаем “, акцентира министърът.
„ На 23.10. представителите на партиите и обединенията са получили цялостен достъп до изходния код на машините. Ръководителите на екипи са показали на представителите на партиите главните заключения по процеса по удостоверявате на машините. Присъствалите са получили отговори на въпросите. След привършване на процедурата всички носители на информация са били унищожени. “
Министърът заяви, че дружно със заместник-министър ръководителя Мария Габриел отиват в Народното събрание, където ще показват информацията на Председателския съвет.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР