С мотото Вътрешно“ горене АСТ фестивалът за свободен театър се

...
С мотото Вътрешно“ горене АСТ фестивалът за свободен театър се
Коментари Харесай

Започна АСТ фестивала в столицата

С мотото „ Вътрешно “ горене АСТ фестивалът за свободен спектакъл се организира за поредна 11-а година в столицата. В тазгодишният фестивал за първи път от девет години, българската селекция от спектакли беше осъществена от самите кандидатстващи актьори. След подбора е налице една богата, разнообразна стратегия, в която съжителстват типичен текстове и пърформативни съоръжения, видео-танц и модерна драматургия. Всичко това е свободната сцена. Предстоят срещи със звезди на актуалния спектакъл от ранга на Саша Валц, Фиа Менар, Мириам Енгел, Карин Пуър, трупата на Сеньор Серано. Десет български и пет задгранични спектакъла, единайсет уъркшопа и една кръгла маса обуславят 11-ото издание на фестивала, което ще се организира от 10 ноември доникъде на декември месец, разяснява Стефан Прохоров, артистичен шеф на Фестивала.

„ Нашата интернационална стратегия ще продължи по- дълго, в сравнение с до момента. Спектакълът от Испания – „ Планината “ е отдаден на изменчивостта на истината. С извънредно впечатляващ сценичен език се отива много надалеч, това е един от най-красивите спектакли в програмата. От Карин Пауър бихме могли да чакаме всичко. „ Партитурата “ е театър на границата сред танца и изобразителното изкуства. Уоркшопите на Карин и Мириам Енгел изследват връзката на актуалния танц с другите изкуства, тъй като точно актуалния танц и спектакъл съумява да улови и точно злободневните проблеми на обществото. Имаме разнообразни просветителни модули, уоркшопи, материали. Предстои и пространството „ Топлоцентрала “ да отвори своите порти. Хората, които творят не са спрели да основават. Фестивалът ще продължи доникъде на декември. “

„ Караоке нощ “ на Паник Бутон Театър с режисьор Нейтън Купър и съветник режисьор Василена Радева е театър с интерактивни детайли и игра с публиката. Ще може да се види на Сцена Дерида на 15 ноември от 19.30 часа. На идващия ден 16 ноември ще гледаме „ Ритуали на душата “ – театър на танцова компания „ Дюн ” по концепция и хореографска идея на Петя Стойкова. „ Преди края… (на света) ” е най-новото зрелище на Ива Свещарова и Вили Прагер и тяхно театрално „ признание ” за Апокалипсиса. Спектакълът ще се играе на 17 ноември от 19.30 ч. в ДНК. На 18 ноември на Сцена Дерида пък ще забележим „ Активно вещество ” – интердисциплинарен пърформанс на Форсмажор студио и Диа Мантова с режисьор Стефан Прохоров. „ Телепорт ” е копродукция сред Studio Phorrmatik и Derida Dance Center, която изследва взаимоотношението сред танц и технологии, пренасяйки фена от театралната среда към цифровото пространство и назад. Ще гледаме „ Телепорт ” на 20 ноември от 19.30 ч. на Сцена Дерида. През декември в границите на ACT ще гледаме театралното зрелище „ Отело – гибелта на идеалиста ” от спектакъл ЗОНГ по едноименната пиеса на Уилям Шекспир и в драматургичната версия на Дина Маркова, с хореография, физическа партитура, образна среда и костюми от Боян Арсов и видео среда от Jason Brad Lewis. Спектакълът ще се играе в спектакъл „ Азарян ” на 14 декември от 18.30 ч.

Повече за АСТ фестивала чуйте в звуковия файл.

Снимки: ACT Фестивал за свободен спектакъл
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР