С мобилното приложение пациентът ще контролира и проверява своето здравно

...
С мобилното приложение пациентът ще контролира и проверява своето здравно
Коментари Харесай

Д-р Петко Салчев: Лечебни заведения искат плащания за пациенти, обявени за болни от COVID-19

С мобилното приложение пациентът ще управлява и ревизира своето здравно досие. Трябваше да се избере вид, по този начин, че да се известяват пациентите, в случай че общопрактикуващият им доктор скапе контракта си с РЗОК. Самото приложение известява, че има смяна. Това съобщи шефът на НЗОК доктор Петко Салчев в предаването „ Денят онлайн “ по Нова нюз.

Той изясни, че приложението ще ни уведоми, в случай че има придвижване, обвързвано с прегледи и хоспитализации. Това са персонални данни и единствено вие можете да достъпвате до тях. СМС-ите, които се изпращат, са безвъзмездни, посочи шефът на НЗОК, стана ясно от думите му.

Във връзка с подправените хоспитализации в „ Пирогов “, доктор Салчев съобщи: „ Ние вършим инспекция в „ Пирогов “ по няколко направление, във връзка със сигнали, които получихме. Проверяваме и други лечебни заведения, даже имаме към този момент каузи за заплатена, само че неотчетена активност. Когато завърши инспекцията, резултатите ще бъдат оповестени. Между 7 и 12 лечебни заведения се ревизират седмично. РЗОК ревизират лечебните заведения всеки месец. Този надзор не е спирал “.

„ Няма предели, а избрани месечни стойности на лечебните заведения. Ние направляваме освен леглата, те не лекуват, а личният състав. Има разнообразни претенции за спомагателни заплащания. Около 50% от леглата са празни сега “, добави той.

„ Има опит от страна на лечебни заведения да желаят заплащания за пациенти, които са избрани като заболели от COVID-19. Изискването ни за доказване е с PCR тест. Болниците не могат да завоюват повече, в случай че афишират пациентите си за заболели от COVID-19, тъй като цената на пътеката е 1200 лв., а в случай че пациентът е със сърдечно-съдово заболяване, за което пътеката е 5000 лв., къде е изгодата? Проблемът беше подобен, че по време на втората вълна беше спрян плановият банкет. При зараза обаче е добре да се спре плановият банкет “, изясни доктор Салчев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР