С мнозинство и почти без дебати депутатите приеха окончателно споразумението

...
С мнозинство и почти без дебати депутатите приеха окончателно споразумението
Коментари Харесай

Депутатите одобриха окончателно споразумението със САЩ за изграждането на нови мощности


С болшинство и съвсем без диспути депутатите одобриха дефинитивно съглашението за съдействие сред България и Съединени американски щати за създаване на два нови блока в " АЕЦ Козлодуй ".

Преди гласуването само представителите на " Възраждане " и Българска социалистическа партия взеха думата, само че разисквания на процедура нямаше.

В последна сметкаобщо 161 народни представители от ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, ПП-ДБ и Има Такъв Народ поддържаха предлагането. Четиримата самостоятелни и трима от ПП-ДБ гласоподаваха с " въздържал се ", а срещу бяха “Възраждане ”, Българска социалистическа партия, както и двама от ПП-ДБ.

В края на февруари с гласовете на ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ беше решено п- южнокорейската компания " Хюндай ". Тя беше посочена като единствен претендент от петте компании, показали интерес да строят новите блокове, който дава отговор на поставените механически и финансови условия. Преговорите с нея би трябвало да приключат до 15 април.

С решение на Народното събрание новите нуклеарни блокове би трябвало да се построят по технологията АР-1000 на компанията " Уестингхаус ". Американското сдружение подписа през април миналатата година контракт с плановата компания " АЕЦ Козлодуй Нови мощности " за предварителни инженерни действия за създаване на 7-и блок с подобен реактор.

Към момента " АЕЦ Козлодуй Нови мощности " е провела процедура по събиране на заявки за интерес от строител, който да сътвори консорциум с " Уестингхаус " за построяването на реактора.

Общата мощ на двата нови енергоблока ще е 2300 мегавата, а определената технология на реакторите е неповторима в света - разрешава мощността на реакторите да се трансформира два пъти в доста къс период.

Реактори от това потомство към момента има единствено в Съединени американски щати и Китай. България може да стане първата европейска страна,в която да проработят сходни нуклеарни мощности.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР