С минута мълчание започна заседанието на Общински съвет-Разград днес. То

...
С минута мълчание започна заседанието на Общински съвет-Разград днес. То
Коментари Харесай

С минута мълчание в памет на загиналите бургаски полицаи и на д-р Гечо Жеков започна сесията на Общински съвет-Разград

С минута безмълвие стартира съвещанието на Общински съвет-Разград през днешния ден. То бе по два мотива.

Да се уважи паметта на починалите в осъществяване на служебния си дълг служители на реда от Бургас предложи Елка Неделчева от Българска социалистическа партия, а да се отдаде респект на умрелия през вчерашния ден дълготраен шеф на МБАЛ “Св. Иван Рилски “-Разград доктор Гечо Жеков предложи Пейчо Георгиев от Демократична България.

В деловата част на съвещанието, в която участваха и Кметът на Разград Денчо Бояджиев и заместник-кметовете Мирослав Грънчаров и Полина Иванова, бяха включени 14 докладни мемоари, от които съветниците одобриха 13.

Най-дълго продължи гласуването на първата докладна, която бе избор на правосъдни заседатели на Окръжен съд-Разград за мандат 2023-2026 година Председателят на Комисията по разкриване и осъществяване на процедурата за установяване на правосъдни заседатели Нюсрет Салим разгласи, че от 21 претенденти на чуване са се явили 20 и локалните парламентаристи би трябвало да изберат 18 от тях. Съветниците гласоподаваха настрана за всеки от претендентите и отпаднаха двамата с минимум гласове. Така новите правосъдни заседатели ще са: Юмгюл Ахмедова, Димитрина Атанасова-Йорданова, Христина Иванова, Гюнай Фетта, Айсел Билял, Иванка Петкова, Цена Трифонова, Мария Драгиева, Даниела Данаилова, Искра Иванова, Красимира Денева, Румяна Балтова, Марина Кирилова, Симона Монева, Мартина Йорданова, Калиптен Исмаил, Ненчо Ненов и Лидия Станчева.

Дискусия провокира докладната за именуване на улица в село Балкански, предлагането бе тя да се назовава „ Китка “, само че съветници предложиха името да е „ Хан Омуртаг “, защото прилежащата е „ Хан Крум “. След дадена отмора за уточняване дали предлагането е обсъждано на Обществен съвет и дали в селото към този момент няма улица „ Хан Омуртаг “, стана ясно, че парцелите на улицата са необитаеми  и съветниците одобриха първичното предложение да се споделя „ Китка “.

Имаше полемика и по докладната, препоръчана от Калоян Монев и Антон Монев от ВМРО-Кауза Разград. разискването обаче не докара до промени в текста и съветниците бяха единомислещи в поддръжката си – 25 гласа „ за “ от 25 присъстващи. В декларацията срещу новата цена на ВиК услугите решението се разказва като „ извънредно незаслужено за популацията на Община и Област Разград “ и се упорства за „ неотложно прекъсване действието на решението и преразглеждането му от КЕВР, като се отчетат всички социално-икономически фактори в Община и Област Разград “, както и за „ намиране на дефинитивно решение за цялостна консолидация на ВиК бранша в Област Разград “. Съветниците гласоподаваха декларацията ще бъде изпратена на Министерски съвет, Министерство на регионалното развитие, КЕВР, Областния шеф на Област Разград и Кмета на Разград.

Сред докладните мемоари, които получиха утвърждение, бе предложение за продължение на съществуващите улици „ Стефан Зорзанов “ и „ Д-р Петър Берон “ в Разград, докладна за продажба на три парцела частна общинска благосъстоятелност на ул. „ Иван Свирачев “ посредством обществени търгове с начални тръжни цени сред 3697,20 лева и 6280,50 лева, както и на парцел в Просторно на притежателя на законно издигнатата постройка в него, продажната цена е 3 112,20 лева, от които 30% ще се употребяват за поправки в обитаемото място. Утвърдена бе и Общинска стратегия за протекция на детето за 2022-23 година

Три докладни за обществени услуги, управлявани от Община Разград, също бяха признати от локалния парламент. С едната се удължава срокът за възлагане осъществяването на план „ Патронажна грижа “ по Оперативна програма “Развитие на човешките запаси “, удължаването е с 6 месеца, считано от 2 ноември 2022 година, като услугата продължи да се извършва посредством Домашен обществен патронаж, както и в предходния интервал – от 1 ноември 2021 година до 1 ноември 2022 година Втората докладна на обществена тема е за закриване на обществената услуга „ Звено „ Майка и бебе “. Това става след писмо от Изпълнителния шеф на Агенция за обществено подкрепяне за преустановяване от 1 август 2022 година на финансирането на обществената услуга с потенциал 6 места. От ноември 2021 година досега в обществената услуга няма настанени от Дирекция “Социално подкрепяне “ консуматори или подобаващи за ориентиране от Дирекцията. С освободените финансови средства от закриването на тази обществена услуга ще бъде гарантиран запас за увеличение на потенциала на друга обществена услуга, към която има интерес от страна на консуматори, и потенциалът се усилва за повторно – Център за обществена рехабилитация и интеграция „ Емилиян “. Предложението в този момент е от 45 местата да станат 61, при разкриването на услугата са били 35.

С 9 гласа „ за “, 4 „ срещу “ и 7 „ въздържали се “ не бе утвърдена докладната за основаване на безплатно право за прилагане на част от парцел от общинската конструкция на Политическа партия “Възраждане “ на ул. „ Тимок “1, офис 4.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР