С лева (поне) още две десетилетия или с евро до

...
С лева (поне) още две десетилетия или с евро до
Коментари Харесай

Референдумът на Възраждане: какво зависи от правителството

С лв. (поне) още две десетилетия или с евро до една-две години - отговорът зависи от решения, които следва да вземе 49-ият парламент и нов кабинет. Наред с всички цели, които са си сложили - преди всичко бюджет за 2023 година или каквото е останало от нея, депутатите ще би трябвало да насрочат дата за референдума на партия " Възраждане ".

Лидерът ѝ Костадин Костадинов заяви, че импортираната на 7 април подписка в Народното събрание е минала инспекциите на ГРАО - от събраните общо над 600 000 подписа постоянни са над 470 000. Те надвишават със стотина хиляди получените от " Възраждане "  358 174 гласа на вота на 2 април.

Щом всичко с подписите е наред, Народното събрание е задължен до 7 юли да вземе решение за производство на всенародното допитване. В период от 3 месеца по-късно президентът с декрет дефинира датата му. И защото наесен следва локален избор, то най-вероятно дружно с избора на кметове и общински съветници гражданите ще дават отговор на въпроса: " Съгласни ли сте България да резервира българския лев като единствена публична валута до 2043? "

Парламентарни игри

Политическите сили още не са подготвили позиции по какъв начин ще постъпят с референдума на " Възраждане ". Комисията за директно присъединяване на жителите и взаимоотношение в гражданското общество, която ще би трябвало да създаде главното мнение за допитването, още няма ръководител. Впрочем, такива нямат и останалите парламентарни комисии - като се изключи правната. Комисията за директно присъединяване на жителите не е измежду тези, към които има апетити за оглавяване, само че в подтекста на идния референдум става изключително значима. Точно половината от нейния 16-членен състав са депутати от ръководещото болшинство - ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, в това число и шефът на правната комисия Стою Стоев.

От " Възраждане "  вече заявиха, че не желаят председателски места в комисиите. Заявката е част от техния антисистемен имидж, който обаче не им пречи да образуват плаващи болшинства с ГЕРБ и Движение за права и свободи по значими тематики. С гласовете на трите политически сили следствието беше извадено от прокуратурата и по този начин се увенчаха с триумф опитите от предходен парламент. А с отхвърли си от регистрация в пленарна зала " Възраждане "  спомогна ГЕРБ, Движение за права и свободи и " ИТН "  (ИТН) да изберат Делян Пеевски (ДПС) за член на комисията по конституционни въпроси. Случи се в навечерието на 10-годишнината от огромните митинги против избора на Пеевски, препоръчан през 2013 година от управлението на Българска социалистическа партия за началник на Държавната организация " Национална сигурност "  (ДАНС).

Тези гласувания удостоверяват, че въпреки и част от болшинство, подкрепящо държавното управление, в ГЕРБ ще следват ползите си и остават правилни на формулата за плаващите болшинства, утвърдила се в поредност парламенти. " Възраждане "  влиза в тези сметки - и не го прави с принуда. В същото време поддържа антисистемна форма, нападайки Явор Божанков и Манол Пейков от ПП-ДБ, тъй като Костадинов и депутатите му са дали дума да не ги позволяват до трибуната. Но с това си държание наподобяват като плагиати на " Атака ".

Референдум ще има

Здравият разсъдък подсказва, че в Народното събрание надали ще се противят на референдума. От сходна опозиция ще спечели само " Възраждане ", която усилва реториката си по какъв начин непознати посолства и зли сили желаят да я забранят и унищожат. Пропагандните тези за зложелател, с който се борят, датират още от 2020, когато Костадинов и хората му излязоха пред президентството, с цел да стачкуват против Мутрите - както и доста други. " Ако не съумеят да заличат " Възраждане ", ще ни унищожават физически ", споделяше тогава водачът.

В идващите три години партията му стана трета политическа мощ - първите две преди нея са обединения.  

Законът разрешава на депутатите да се извърнат към Конституционния съд (КС) със питане дали плебисцитът не опонира на контракта с Европейски Съюз, според който България се е задължила да се причисли към еврото след реализиране на избрани критерии. Към Конституционен съд може да се обърне и държавното управление, президентът, също и всеки от тримата огромни - основният прокурор и ръководителите на висшите съдилища.

Но даже и да има такива питания, те не може да забавят референдума, защото Конституционен съд би трябвало да се произнесе преди датата на провеждането му.

Парламентът има право да редактира въпроса за допитването, само че без да го трансформира всъщност. Съществена или публицистична корекция би била обаче, в случай че се запише: " Съгласни ли сте България да резервира лв. до момента в който бъде подготвена да одобри еврото? ".

В ръцете на държавното управление

Подписката за референдума засилва гласоподавателите на " Възраждане "  за изборите на 2 април, ще го направи и за локалните избори. За да бъде сполучливо допитването, би трябвало да са дали своят вот най-малко толкоз гласоподаватели, колкото на последните парламентарни избори - и половината от тях да са дали отговор с " да "  на въпроса. Априлските създадоха отчайващо ниска изборна интензивност с гласувалите 2 682 338 души. (Местният избор провокира по-голям интерес - през 2019 гласуваха съвсем 3.1 милиона души, няма да е мъчно и в този момент да се реализира същият резултат.)

Достатъчни са 1.342 милиона " да ", което е три пъти повече от действителните подписи на " Възраждане ", с цел да бъде приет за годен референдумът и обнародван в Държавен вестник.

Много ще зависи от държавното управление по какъв начин биха дали отговор жителите на въпроса на " Възраждане ". Кабинетът на акад. Николай Денков, в който министър на финансите е Асен Василев, разполага с близо 4 месеца да навакса с пропуснатата осведомителна акция за еврото. Служебните кабинети на президента Радев не демонстрираха особена интензивност, въпреки че внесоха в Народното събрание нужните за конвергенцията законопроекти. Но и те не бяха признати заради различия по проблема " зелена карта "  и поради условия към юристите, планувани в ограниченията против изпирането на пари. Готови за внасяне са и други два плана - закон за еврото и за Българска народна банка, тъй че графикът на 49-ия парламент ще е изключително претрупан.

Василев даде обещание бюджет, отговарящ на критериите за положително финансово ръководство - недостиг в границите на 3%, политики на невисок дълг, и предвижда инфлация от 7% в края на годината. Той е в тима на оптимистите, които смятат, че България може да влезе в еврозоната през 2025 година. Бранниците на лв. ще пробват да ги опровергаят.

***

Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.

***
Вижте и това видео от нашия списък от 2021:

В Одрин: българите пазарят като луди

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР