С латинското наименование Geospiza difficilis septentrionalis се нарича едно малко

...
С латинското наименование Geospiza difficilis septentrionalis се нарича едно малко
Коментари Харесай

Чинка Вампир

С латинското название Geospiza difficilis septentrionalis се назовава едно малко и симпатично птиченце от разреда на пойните птици и фамилията на овесарките. Популярното му име е Чинка Вампир. Имената на това пернато звучат стряскащо и удивително, само че би трябвало да се каже, че са и изцяло заслужени.

С какво птичката е заслужила такова страховито звучащо име?

Причината е нейната необикновена хранителна диета. Тя се храни с кръвта на други пернати. Чинката Вампир пробива кожата на своята жертва с изострен клюн и пие от нейната кръв. Все отново кръвта на другите птици не е единствената храна на дребния върколак. Тя се храни и с нектар, а също по този начин хапва яйцата на птиците.

Чинката върколак е в действителност странна птица, населяваща островите Галапагос. Наричат я още чинка на Дарвин. В това определение се включва цяла група пернати, наброяваща 13-14 типа. Освен на Галапагос те се срещат и на Кокосовия остров, който е ситуиран западно от Коста Рика. Родината на тази птичка са Галапагоските острови Волф и Дарвин.

При тази птичка половият диморфизъм съществува и се показва в особеното цветово оперение на двата пола. Мъжките са черни, а женските са сиви, като имат и кафяви шарки по тях.

Кои са птиците, подложени на вампиризъм от Чинката Вампир?

Естествено, птичката не може да пие кръвта на всяка друга птица. На набезите на странното пойно птиче са подложени някои типове рибоядни птици, които обитават островите Галапагос.

Учените са озадачени от обстоятелството, че рибоядите не се опълчват на офанзивите на кръвопийците. Сред теориите за това държание се акцентира една, която наподобява най-правдоподобна. В предишното рибоядите са били гостоприемник на чинките, които обаче са почиствали перата им от паразитите. По тази причина рибоядите са привикнали с наличието на чинките, само че може би не са забелязали, че вампирите пият кръвта им.

Друго забавно наблюдаване е, че Чинката Вампир пие и сока на кактуса Opuntia echios и изводите са, че повода за това необяснимо държание е неналичието на сладка вода в родното им място.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР