С картофи можете да си приготвите много гозби – постни

...
С картофи можете да си приготвите много гозби – постни
Коментари Харесай

Идеи за постни ястия с картофи

С картофи можете да си приготвите доста гозби – постни или месни, бързи или такива, които ще лишават много повече време, само че пък ще станат и доста вкусни. Първото, което нормално хрумва за постно ядене с картофи, е просто да ги опечете благодарение на някакви обичани подправки - кой не обича печени картофи на фурна?

Всички знаем, че с картофки могат да се сготвят едни от най-апетитните, лесни и икономични гозби, които да стигнат за обяд или вечеря за фамилията ви. Ако прежалите сиренето към нормалните ви пържени картофки, то те могат да са и идеалната постна вечеря в комбиниране със зеленчукова салата.

Идеи за постни ястия с картофи

 Пълнени картофи

Варианти за картофи на фурна

Можете да сложите единствено сол и лой или да добавите малко чубрица и черен пипер. Друг вид е да сложите розмарин и счукан чесън, а като течност - прибавете бира.

Вкусни са и с малко мащерка и червен пипер – въобще картофите на фурна могат да се създадат по доста разнородни способи, като от вас зависи до каква степен сте подготвени да експериментирате с усета.

 Картофени шницели

Постен гювеч с картофи

След като стана дума за печени картофи, не можем да не споменем постния гювеч с картофи.

Постни пълнени картофи

Друго забавно предложение са пълнени картофи - можете да си нарежете зеленчуци по желание, да сложите подправки и да опечете.

 Картофена яхния

Постна мусака

Добре познатата и обичана мусака, можете да извършите постна, като замените каймата с тиквички или ориз, да вземем за пример.

Постна картофена яхния

Ако желаете нещо със сос, направете си картофена яхния – за нея с изключение на картофи ще ви трябват лук, доматен сок или домати, червен пипер, сол и малко чубрица за мирис. Освен обичайна картофена яхния, можете да си извършите грах с картофи или пък зелен фасул с картофи.

И защото всички тези ястия са необятно известни, сме избрали две предписания, които са малко по-различни и които стават в действителност доста вкусни.

Картофени шницели

Необходими артикули: 600 г картофи, 2 домата, лук, копър, черен пипер, сол, олио, брашно

Начин на подготвяне: Картофите се обелват, след което нарязват на части и се поставят в подсолена вода, с цел да се сварят. Доматите се нарязват на ситно, като е добре да махнете семето, към тях добавяте и ситно нарязания лук, както и копъра.

След като картофите поизстинат, слагате ги в купата при останалите артикули – подправяте с подправки. След това намачкайте продуктите и в подобаваща тава, която сте намазнили, оформете сместа като руло. Нарежете го на филии с дебелина към сантиметър. После запържете в гореща лой, до момента в който трансформират цвета си до златисто. По предпочитание можете да добавите и раздробен на ситно спанак.

Последната рецепта е друга, защото съдържа захар, само че за по-смелите е забавно предложение:

Орехови картофи в гърне

Нарежете на кубчета обелените картофи (2кг) и сложете половината от тях в гърнето. Посипете с 1 ½ с.л. захар, черен пипер и сол и нарежете от горната страна 30 г масло. Покрийте с останалите картофи и повторете реда на останалите артикули.

Налейте ½ ч.ч. зеленчуков бульон, похлупете гърнето и го сложете в студена фурна. Гответе на сдържан огън - 160-180 °C. След 30 мин. прибавете 1 ч.ч. едро счукани орехови ядки, леко разбъркайте, задушете във фурната още веднъж, до момента в който картофите станат подготвени.

Вижте и по какъв начин картофите се трансформират в лекарство.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР