С химна на Република България беше открито седмото издание на

...
С химна на Република България беше открито седмото издание на
Коментари Харесай

„Пробуждане с хоро“ обедини волята на българите по света за мир, свобода и независимост

С химна на Република България беше намерено седмото издание на международната общобългарска самодейност „ Пробуждане с хоро “, отдадена на 144 години от Освобождението на България и проведена от „ Сдружение Азбукари “ и Единение „ Българи за България “.

Месец преди този момент уредниците поканиха всички българи от страната и чужбина да се включат в самодейността, като изпратят видеа, с които да вдъхновят сънародниците ни да вземат участие – професионални и любителски ансамбли, групи за фолклор към читалища, учебни заведения, детски градини.



Над 120 бяха поръчките за присъединяване от градове и села в България. Сънародници от Австралия, Аржентина, Испания, Италия, Молдова и Съединени американски щати също се включиха в самодейността. „ Изпращаме цялата си положителна сила към нашите другари от Бердянск и Мелитопол в Украйна, които всяка година вземат участие “, споделиха уредниците. На страницата „ Пробуждане с хоро на 3 март “ и сега българи отвред изпращат вдъхновяващи видеа, оповестиха от „ Сдружение Азбукари “.



Заради коронавирус ограниченията уредниците придвижиха празника напълно в обществените мрежи. Те направиха съпричастни всички българи по света с празника, като излъчиха двучасов концерт на 3 март от 12 часа онлайн във фейсбук страницата „ Пробуждане с хоро на 3 март “. Там всеки българин може да види вдъхновяващи видео репортажи на участници от градове и села в страната и чужбина, които и сега се разгласяват, и ще продължат да се качват и в околните дни, споделиха уредниците.

В реализацията на концерта се включиха Професионален отбор „ Български ритми “, Клуб за национални танци „ Витоша “, а залата беше предоставена от “Pretty Dance Hall ”.



Празничния концерт откри Радослав Тодоров, основен хореограф на Професионален фолклорен отбор „ Български ритми “, чиято история датира от 1964-та – същата година, в която е основан химнът, сподели той. „ Тази година самодейността „ Пробуждане с хоро “ алегорично сплотява молитвата

на всички български жители, солидарни със ориста на почтените украинци и сънародниците ни, живеещи в Украйна “, сподели водещият.

„ Нека с моста на хорото, реализиран в Деня на Свободата по целия свят, да създадем мрежа от подкрепящи мисли, усеща и съпричастност с болката и тежката орис на украинските жители. И дано българската мелодия и танц им дадат кураж и вяра за превъзмогване на компликациите и да ги заредят със мощен подтик на сила за подсилване на вярата и силата на духа. С тези думи призоваваме многочислените участници в световното събитие „ Пробуждане с хоро “, отдадено на българщината и родолюбието, да се помолим за мир в Европа и по целия свят “, сподели след концерта Цвета Кирилова, ръководител на „ Сдружение Азбукари “ и главен уредник на събитието.

„ Днес ще се хванем за ръце и ще се съберем в родова верига, тъй като българите имаме потребност от Единение и Възход “, беше поканата на уредниците към българите.



Първите участници бяха дребните сестри Данита и Габриела Павлови, които извършиха трогателно „ Къде си, вярна ти обич национална “ на Добри Чинтулов и „ Отечество общително “ на Иван Вазов.

„ Кръшни танци през целия ден, у нас и отвън рамките на България извиват фолклорни ансамбли, професионални групи и фенове, деца от учебни заведения, културни центрове и организации, привлечени от концепцията за Единението “, сподели водещият. Ансамбъл „ Български ритми “ поведе празничното хоро с „ Тракийско въодушевление “.

„ В тазгодишното седмо издание се включват читалища, детски градини и учебни заведения, фенове, професионални танцьори и ансамбли и всички те са обединени от концепцията за единение и респект към смелите подвизи на мъжките сърца, трагично починали за Свободата на България.



Сънародниците ни зад граница, включващи се в огромната верига на националния танц, изпращат и сега своите послания от Съединени американски щати, Австралия, Испания, Италия, Аржентина, Молдова и други страни по света. За седма поредна година на Националния празник на България – 3 март, насочваме апел за обединяване на българите у нас и по света със признака на единението, силата, силата на духа и тялото – българското хоро “, заяви водещият.

За празничното въодушевление пя Боряна Василева, солистка на оркестър „ Шевица “. „ Радвам се, че за поредна година се включвам в самодейността –

сподели тя след концерта. – Надявам се доста хора да създадат едно дълго българско хоро. Атмосферата беше приповдигната, участниците бяхме щастливи да се срещнем. Аз имам доста другари от Украйна и съм декларирала предпочитание да оказа помощ на хората в потребност и поздравявам всички, които желаят да оказват помощ на нашите братя и сестри в този тежък миг. “

Концертът беше богат с осъществявания на национални артисти от всички фолклорни области – Таня Скечелиева от отбор „ Филип Кутев “, младите Антонио Симеонов, изобретение на Гуна Иванова и Роман Романов от Златоград, Сорина Богомилова, солистка на отбор „ Филип Кутев “, Виолета Костадинова, солистка на отбор „ Изворче “.



С граовски песни се включиха познатите на слушателите на БНР дългогодишни радио гласове Ива и Ева Валентинови, а Ана Мария в акомпанимент на кавала на Злати Петров извърши прочувствените „ Излел е Дельо “ и „ Заспала е Калинка “. „ Винаги със Злати Петров одобряваме поканата от „ Пробуждане с хоро “ с голямо предпочитание и въодушевление и с голяма вяра, че се умножаваме – сподели тя. – Ние, които пазим традицията, имаме нужда от това, тя да бъде наша насочна точка и като един претекст за живот. Като всеки човек се тормозя за това, което се случва в Украйна, само че имам вяра в Бога, в положителното и в положителния излаз – по този начин съм възпитана. “

Младата надарена Валерия Момчилова, солистка на ансамбъла към Националната гвардейска част, извърши граовски и шопски песни. „ Щастлива бях да видя всичките си сътрудници – сподели тя. – Мисията ми е да веселя хората с нашата хубава музика. Особено в такова размирно и тежко време музиката е нещото, което би повдигнало духа на всички страдащи от войната мирни хора. “

Към изпълнителите се причисли и едно вдъхновяващо младо дуо – Пирина Христова и Виктор Джоргов, глас и гайда. През цялото време песните на изпълнителите придружаваха неуморните танцьори от отбор „ Български ритми “ и клуба за национални танци „ Витоша “. Между осъществяванията видео репортажи припомняха по какъв начин са минали предходни издания на „ Пробуждане с хоро “ и по какъв начин българи от страната и чужбина се готвят да се включат в самодейността тази година.



С благопожелание нашата обща положителна сила да прогони неприятното, скептицизма и мрачното въодушевление, градусите на настроението повдигна солистът на отбор „ Загоре “ – Веселин Василев, дружно с дуетната си половинка

Деница Янкова. Всички участници извиха общо хоро, на което се хвана и Цвета Кирилова.

От името на уредниците и участниците Радослав Тодоров пожела на всеки един българин по света мир и единение. „ Не забравяйте, че българското хоро е ослепителен обединител и център на сила, народен код и български заряд. Бог за пази България! “, сподели още той.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР