С фанфари и декларация приключи шестата Среща на върха на

...
С фанфари и декларация приключи шестата Среща на върха на
Коментари Харесай

Николай Малинов: Триморието е антируска, антикитайска и антиевропейска инициатива

С фанфари и декларация завърши шестата Среща на върха на самодейността „ Три морета “.

Забележителни за това събитие бяха два обстоятелството. Първо, ентусиазмът, с който Съединени американски щати поддържат самодейността. За този възторг красноречиво приказват и приветствието на американския президент Байдън и присъединяване в срещата на изпълнителния шеф на Международния валутен фонд. Второ, дипломатическите знаци на страни, които не са настроени враждебно по отношение на Русия – в София липсваха президентите на Чехия, Хърватия, Австрия и Словакия. Австрия сподели неуважение като изпрати зам. външен министър, а Чехия и Словакия бяха показани от вицепремиери. Както видяха някои медии „ Присъстващите на Софийския конгрес държавни глави са главно от ястребското крило против Русия “.

Трудно може да се уточни друга европейска самодейност, която да съчетава в себе си по едно и също време три „ анти “.

Инициативата „ Триморие “ е „ антируска “, „ антикитайска “ и „ антиевропейска “.

Инициативата е антируска. Тя се пробва да сътвори „ яз “ сред Русия и Западна Европа. На нея Съединени американски щати разпорежда вярата да построи газова инфраструктура, посредством която да продават в Европа своя полутечен газ. Съединени американски щати ще постановат своите ползи и посредством изкупуване на дялове от тази инфраструктура. Пресен образец е пазаруването на 50% на „ Овергаз “.

Инициативата е антикитайска. На обичайните пътища „ Изток – Запад “, на „ Пътя на коприната “ би трябвало да бъде опълчена инфраструктура „ Север – Юг “.

Двете „ анти “ в прав текст се признават от американците. Американският конгрес е приел декларация за „ Три морета “, в която се споделя, че е „ противопоставяне на съветското и китайско злонамерено въздействие “ (цит. по „ Епицентър “).

Прелюбопитни цитати можем да намерим и в Източна Европа. Хърватският президент Зоран Миланович в свое изказване от 19 октомври м.г. споделя, че е срещу страната му да взе участие „ в изолацията на Русия, по метод, който считам за малоумен и нездравословен за Хърватия “.

Инициативата е антиевропейска, тъй като се пробва да обособи кръг от страни, най-вече от някогашния източен блок и да ги опълчи на Западна Европа. Разделена Европа е непрекъсната фантазия на Съединени американски щати. Ухажването от страна на Съединени американски щати надалеч надвишава някакви си районни стопански планове. Съединени американски щати започнаха да се договарят с Русия и непременно желаят да попречат на Европа да се договаря с Русия. И в това желание прелестна работа могат да им свършат известните с русофобията си Прибалтийски републики, Полша, а от известно време и България.

Известно е желанието на Германия и Франция европейският разговор с Русия да бъде обновен. Това предпочитание блестящо се открои след Женевската среща сред Байдън и Путин. Известна е и настройката на група страни от Източна Европа да се противодейства на този разговор. „ Триморие “-то, самодейност, в което американците демонстрират желание интензивно да се месят, е прелестно средство тези страни с русофобски настройки да бъдат държани на бойна антируска нога. Антируското държание на Европа работи против ползите на Европа. Ето, по тази причина самодейността „ Триморие “ е и антиевропейски план.

Николай Малинов, „ Възраждане на Отечеството “
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР