С две обвинения се сдоби директорът на Областната дирекция по

...
С две обвинения се сдоби директорът на Областната дирекция по
Коментари Харесай

Две обвинения срещу регионален шеф на БАБХ - Антон Генов

С две обвинявания се снабди шефът на Областната дирекция по сигурност на храните - София Антон Генов. Обвинителният акт е импортиран в съда от Софийска градска прокуратура (СГП) на 11 декември 2017 година

Едното обвиняване е в закононарушение по работа, осъществено от лице, заемащо отговорно служебно състояние, при изискванията на продължавано закононарушение. Другото - насила.

Според документите, на 05 октомври 2016 година Генов е разпоредил инспекция на складово помещение на сдружението " И. " ЕООД - град Нови Искър. Там се съхранявала отработена лой, изкупувана от заведения за публично хранене. Продуктът служи като съществена суровина за произвеждане на биогориво.

Той разпоредил това имущество да бъде конфискувано. Подобна инспекция и дейности по изземване не са от компетентността на ОДБХ - София, защото не се касае за храни, а за боклук. Извършването на такава инспекция е от компетентността на Регионална инспекция за опазване на околната среда - София. С тези си дейности обвиненият Г. е превишил властта си.

В хода на следствието е открито също, че задачата на А. Г. е да се набират облаги за сдружението " У. " ЕООД, където е работел неговият наследник. Дружеството се занимава със същата активност както " И. " ЕООД - изкупуване на отработена лой и реализирането й като суровина за произвеждане на биогориво.

Изпратените от обвиненият чиновници от ОДБХ - София, направили инспекция и иззели 8180 литра отработена лой и 167 броя неупотребявани бидони, благосъстоятелност на " И. " ЕООД. Те заели коли на сдружението " У. " ЕООД, които превозили движимостите в незнайна посока.

Събрани са доказателства, че обвиненият е направил още едно действие на закононарушение по работа.

Също на 05 ноември 2016 година A.Г. разпоредил да бъде осъществена инспекция на складово помещение на съперник на " У. " ЕООД - сдружението " Б. Е. О. " ЕООД - гр. София, Ботунец. Там също е съхранявана отработена лой. Генов разпоредил тя да бъде конфискувана, нещо което не е от компетенциите на ръководената от него работа.

Проверка на място била осъществена, само че до изземване на движимостите не се стигнало, защото след сигнал " Б. Е. О. " ЕООД до БАБХ, дейностите на ОДБХ - София били прекратени.

На А.Г. е повдигнато обвиняване и за това, че през месец октомври 2016 година е направил опит да принуди шеф на комерсиално сдружение с задграничен притежател да не прави комерсиална активност на територията на София, като злоупотребил с властта си.

Основният предмет на активност на това комерсиално сдружение е изкупуване и осъществяване на отработена лой и съставлява съперник на сдружението " У. " ЕООД.

Към момента шефът на регионалната дирекция Антон Генов е с гаранция от 5000 лв. мярка. Очаква се насрочване на делото от съда. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР