С до 50-60 лева повече ще вземат новите пенсионери от

...
С до 50-60 лева повече ще вземат новите пенсионери от
Коментари Харесай

Новина за пенсионерите: До 60 лв. повече за втора пенсия

С до 50-60 лв. повече ще вземат новите пенсионери от втора пенсия. Това ще се случи от август тази година. Повишението е с към 10% и е допустимо след подхваната смяна в изчисляването на самостоятелния коефициент. Промяната важи, както за хората които ще получават пари от Национален осигурителен институт, по този начин и за тези, които са се осигурявали в повсеместен пенсионен фонд.

Промените бяха решени на изключително онлайн съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие за разискване на план на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж.

С препоръчаните промени се основава механизъм, който подсигурява точното използване на закона при определянето на понижението на самостоятелния коефициент, когато бъдещият пенсионер е правил вноски и във втория пенсионен дирек и има право на втора пенсия.

При установяване на самостоятелния коефициент за пресмятане на пенсията от Национален осигурителен институт ще се регистрират и годините застрахователен стаж със и без обезпечаване в повсеместен пенсионен фонд, като се взема поради броят на месеците, през които лицето е обезпечавано в повсеместен пенсионен фонд по отношение на общата дълготрайност на осигурителния му стаж, взеха решение още обществените сътрудници.

Ще се взема поради и прехвърлянето от държавния бюджет в размер 12 на 100 върху сбора от осигурителните приходи на всички обезпечени лица за интервала от 2009 година до 2015 година в това число. По този метод се обезпечава по-прозрачен и по-справедлив метод при установяване на понижението на пенсията от държавното публично обезпечаване.

Промените уреждат и нов метод преизчисляването на пенсиите. Предвижда се заявката на лицето за годишно преизчисляване на пенсията да може да се подава както по едно и също време със заявката за разпределяне на пенсията, по този начин и на по-късен стадий. В случай, че преизчисляването с застрахователен стаж и застрахователен приход е по- неподходящо за пенсионера, размерът на пенсията се дефинира единствено въз основа на осигурителния стаж, добит след пенсионирането, надлежно след последното преизчисляване на пенсията.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР