С Демократична България ще си сътрудничим на експертно равнище за

...
С Демократична България ще си сътрудничим на експертно равнище за
Коментари Харесай

Нинова: Настояваме да се разгледа предложението на БСП за видеонабюдение на изборите

 С Демократична България ще си сътрудничим на експертно ниво за почтени и транспарантни избори

" Днес е следващата ни среща с партии и цивилен организации за почтени избори. С  днешната среща, на която са поканени 12 организации, ставаме над 50, които одобряваме една обща декларация с съществени правила за взаимоотношение и помощ за гарантиране на почтени избори. "

Това сподели ръководителят на Българска социалистическа партия пред медиите преди началото на третата поредна среща, която Българска социалистическа партия провежда с партии организации за общи дейности за гарантирането на честността и прозрачността на парламентарните избори.

" Всички ние настояваме незабавно да се внесе за разглеждане в Народното събрание нашето предложение за видеонаблюдение в изборния ден. По-точно - за броенето на бюлетините и съставянето на протоколите. Нашият законопроект е импортиран на 21 януари и до ден-днешен няма придвижване по него макар настояването ни. За нас това не е изненадващо, тъй като ръководещите се опасяват от истината за изборите и явно не желаят да придвижат въпроса за видеонаблюдението. Но за нас този въпрос е извънредно значим ", акцентира Нинова.

На въпрос дали са водени диалози с " Демократична България " и Мая Манолова по отношение на опазването честността на изборите, водачът на Българска социалистическа партия отговори: " Както обещахме, поканихме и " Демократична България ", и Мая Манолова на среща. Имахме диалог с " Демократична България ", на който се разбрахме да си сътрудничим на експертно ниво, да си оказваме помощ взаимно с нашите членове в секционните комисии, със покровители и наблюдаващи и с тяхната платформа " Ти броиш ". С тях ще продължим на експертно ниво да прецизираме нещата. Мая Манолова нито отговори на поканата ни, нито участва на днешната среща. Очевидно тематиката за общ фронт за почтени избори не е забавна за нея ".

" Всички знаете, през годините сме били очевидци на операции, на напън върху хората, на платен и корпоративен избор. В момента обстановката е още по комплицирана поради кови рецесията и страха на хората да излязат да гласоподават. Tака че задачата ни става двойно по-важна - да осигурим оптималната изборна интензивност и да подсигуряваме на българските жители, че гласът им ще бъде регистриран по този начин както е подаден ", сподели Нинова пред събралите се представители на партии и организации.

" Първото, което ви предлагаме - една декларация, която е кардинална за сливане на напъните ни за почтени и транспарантни избори. След като всички организации се обединим зад тази декларация, да преминем на едно работно и оперативно равнище на взаимоотношения като си сътрудничим по места за това - да имаме своите представители, членове, покровители наблюдаващи във всяка секционна изборна комисия. Да си сътрудничим в деня на изборите за подаване на сигнали за продан на информация ", съобщи още тя.

Нинова изрази вяра, че обединяването на напъните ще се изрази и в дейности за повишението на изборната интензивност. По нейните думи едно от най-опасните неща в правовата, в демократичната страна и в политиката е представителите в Народното събрание да нямат задоволително легитимност поради ниска изборна интензивност.

" Това значи незадоволителна тежест и легитимност на българския парламент, а това крие съществени опасности за държавността. Това е надпартиен интерес. Когато огромна част от жителите не се усещат показани в своя парламент, то това е проблем не на една партия, а на България, на страната ", акцентира водачът на българските социалисти.

" Обръщаме се към вас с откровено предпочитание - кой с каквото може, със своите благоприятни условия, да се включим в този общ фронт. Отворени сме за вашите отзиви и оферти за гарантиране на честността на изборите ", приключи своето встъпително слово.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР