С близо 10 процента се увеличава рискът от сърдечносъдови заболявания,

...
С близо 10 процента се увеличава рискът от сърдечносъдови заболявания,
Коментари Харесай

Ново за вредата от консумацията на червено месо

С близо 10 % се усилва рискът от сърдечносъдови болести, в случай че ядем даже единствено два пъти седмично свинско или телешко алено месо. Твърдението на група американски учени бе оповестено неотдавна от английския таблоид Дейли мейл.

За да дадат научна аргументация на тъжната за феновете на месото констатация, учените от екипа на професор Норина Алън от Северозападния университет проучили питателните привички и здравните досиета на към 30 хиляди души на междинна възраст 53 години.

Изследването посочило още по-страшната истина, че по-опасни от алените меса са модифицираните меса във тип на салами като обичайни наденици, свинска шунка, луканкови колбаси, пастърми.

Вън от графата с рискови за здравето меса е единствено рибата. За страдание обаче, изследването на питателните привички на участниците в проучването посочило, че тя всеобщо отсъства от менюто на средностатистическия човек.

Новината мощно контрастира с по-стари проучвания, излезли през 2018-та и 2019-та година, които настояват, че връзката сред потреблението на месо и сърдечносъдовите болести е надменно слаба.

За порция алено месо съгласно екипа на Норина Алън се смята 115-грамово ядене. Две такива порции седмично водят до 3-процентен риск от преждевременна гибел. Що се касае до обработеното месо, една порция, включена в проучването, се състои от две наденички или от един кренвирш за апетитен хот дог.

Според данните честата консумация на червени меса и модифицирани меса усилва неприятния холестерол и покачва риска от запушването на жизненоважни кръвоносни съдове. Учените считат, че наред със затлъстяването прекаляването с такива меса е измежду водещите аргументи за високия % на сърдечносъдови болести. Последните също по този начин са приети за палач номер едно в международен мащаб, изпреварвайки доста раковите болести и диабета.

Все отново учените успокояват, че не би трябвало изцяло да преустановяват приема на алено месо. Намалете го обаче най-малко с 50 % или до един път седмично. От друга страна, те поучават изцяло да забравите модифицираните меса. В менюто би трябвало да участват повече бяло месо и най-много риба, тъй като вредите от аленото месо не са за подценяване.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР