С активни усилия България върна темата за европейската интеграция на

...
С активни усилия България върна темата за европейската интеграция на
Коментари Харесай

Румен Радев: Босна и Херцеговина може да разчита и занапред на българската подкрепа за присъединяването на страната към ЕС

С дейни старания България върна тематиката за европейската интеграция на Западните Балкани във фокуса на дневния ред на Европейски Съюз. Босна и Херцеговина може да разчита и отсега нататък на българската поддръжка за присъединението на страната към Европейски Съюз и осъществяване на нужните промени. Това съобщи президентът на среща на „ Дондуков “ 2 с министъра на външните работи на Босна и Херцеговина Елмедин Конакович, който е на публично посещаване в София, оповестиха от пресцентъра на държавния ни глава.
 
Българският държавен глава поздрави Босна и Херцеговина за статута на страна - претендент за участие в Европейски Съюз, който й бе възложен през декември предходната година, както и за водената градивна и дейна външна политика. България първа призна преди повече от 30 години независимостта на Босна и Херцеговина и ще продължава да поддържа суверенитета, единството и териториалната й целокупност, увери президентът Радев. Държавният глава съобщи готовността на България за задълбочаване на партньорството в областта на сигурността и опцията за военно образование и обучение в подтекста на евроатлантическата интеграция на Босна и Херцеговина и съдействието с НАТО.

Министърът на на балканската страна изрази благодарност за поредната поддръжка на България за европейското бъдеще на Западните Балкани. Той срещна президента с напредъка на страната и подхванатите стъпки и промени по пътя на европейската й интеграция. 
 
Държавният глава и министър Конакович откроиха смисъла на  районното съдействие за реализиране на разцвет и сигурност на фона на световни и европейски рецесии, които намират директно отражение на Балканите.

„ Колкото повече надграждаме нашата съгласуваност във всеки аспект, толкоз по-подготвени ще са страните ни за провокациите, пред които се изправяме “, съобщи.

В това отношение президентът открои дейната политика на България в бранша на енергетиката за развиване на междусистемната съгласуваност със прилежащите ни страни и повишение на енергийната самостоятелност в целия район и Европа. " Принос в тази тенденция имат пуснатият в употреба предходната година интерконектор с Гърция, съглашението за свободен достъп до терминалите и газопреносната мрежа на турската компания „ Боташ “, по което през днешния ден дойде първият танкер с полутечен природен газ, както и инициирания от България план Solidarity Ring за транспорт на спомагателни количества газ от Азербайджан. Очакваното до края на 2023 година разкриване на газовата връзка със Сърбия може да способства за енергийната самостоятелност и на Босна и Херцеговина ", добави.
 
Перспективите за задълбочаване на съдействието в стопанската система, капиталовия бранш, туризма, образованието също бяха разисквани по време на срещата.

Министър Конакович предложения президента да посети Босна и Херцеговина в близко бъдеще.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР