С 8% ще се увеличи бюджетът от европейските фондове, с

...
С 8% ще се увеличи бюджетът от европейските фондове, с
Коментари Харесай

Средства от всички европрограми ще се насочат към регионите

С 8% ще се усили бюджетът от европейските фондове, с който ще разполага страната за интервала 2021 – 2027 година Голяма част от европейските средства от всички оперативни стратегии ще бъдат ориентирани за развиване на районите. Целта е да се понижат междурегионалните и вътрешнорегионалните несъответствия. Това може да стане посредством увеличение на икономическата интензивност и повдигане на виталния стандарт на хората.

До края на годината ще бъде обновена Националната идея за пространствено развиване, в която ще бъдат посочени националните цели. За регионите се изготвят схеми за пространствено развиване, в които ще се разпознават главните цели и потребности на региона по отношение на географските дадености, запаси, обществени и стопански аспекти. Общините ще би трябвало да разработят нови Общински проекти за развиване, където да е заложена ясна визия за развиването им до 2027 година

По време на стратегическа консултация с представители от обществения и неправителствен бранш от Югозападния регион в четвъртък зам.- министърът на районното развиване Деница Николова сподели, че с помощта на подписано съглашение сред районно министерство и Международната банка за възобновяване и развиване се създават нови стратегии. Новият метод ще разреши районите да се развиват на база своя капацитет, естествени запаси и дадености, включвайки по-голям брой заинтригувани страни в подготовката, утвърждението и осъществяването на плановете.

Планира се и смяна в Регионалните препоръки за развиване, които ще се обособят като районни структури, които да реализират предварителна селекция на плановете. Като районен орган те ще имат опцията да приоритизират коя инвестиция е по-важна за популацията и района. Предвижда се районните препоръки да дават писма за поддръжка на кандидат-бенефициентите по стратегиите за териториално съдействие. Експертите на Световната банка са създали общо четири разновидността за смяна на функционалностите и отговорностите им, които ще бъдат обсъждани на всички стратегически съвещания в страната.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР