С 30% поскъпва от днес, 1 януари, природният газ и

...
С 30% поскъпва от днес, 1 януари, природният газ и
Коментари Харесай

Шоково поскъпване на газа. Какво ще става с ток, топло и вода?

С 30% нараства от през днешния ден, 1 януари, природният газ и ще коства 133,41 лева за мегаватчас при 102,33 лева през декември, излиза наяве от решение, взето за закрито съвещание на Комисията за енергийни и водно контролиране (КЕВР), написа " 24 часа ".

" Булгаргаз " внесе в 9 ч. сутринта ново заявление за цената. Първото бе подадено на 10 декември и предвиждаше газът да коства малко над 117 лева за мегаватчас, или повишаването по отношение на ноември се обрисуваше да е с 14%.

В последните 20 дни обаче цените на газа на тържищата в Европа означиха нови върхове, като в седмицата преди нова година минаха над 180 евро, а междинната цена за месеца се обрисуваше да е 120 евро за мегаватчас, при 93-94 евро през декември. На откритото съвещание на 29 декември шефът на " Булгаргаз " Николай Павлов съобщи, че това е огромна разлика и нарастването ще е повече от 14 на 100.

На откритото съвещание на 29 декември от страна на сдружението бяха изнесени данни за котировките, които демонстрират, че през този интервал цените на природния газ на европейските газови пазари са били доста динамични и в избрани дни са достигали исторически равнища от 180 евро за мегаватчас, напомнят от регулатора.

Според публичния снабдител, без значение от покачването спрямо цената за  декември, цената на природния газ за българските консуматори остава с 35% по-ниска спрямо цените на европейските газови тържища. В резултат на това финансовата изгода за битовите и стопанските консуматори за цялата 2021 година е в размер на 675 млн. лева

В пълномощията на КЕВР е да утвърди цена на природния газ по подадено заявление от публичния снабдител. Задълженията й са само да откри дали заявката на " Булгаргаз " дава отговор на условията на Наредба № 2 за контролиране на цените на природния газ и на договорите за доставка.

На днешното съвещание ръководителят на КЕВР  Иван Иванов разяснява във връзка на ценовото решение, че без значение от желанието си, регулаторът не разполага с лостове, с цел да ограничи повишаването на цената на природния газ. Той изрази паниката си, че продължаващото повишение на цената на синьото гориво, което е напълно по външни за страната фактори, слага в извънредно тежко състояние топлофикационните сдружения, които употребяват природен газ като примитивен енергоносител, а следва да се има поради, че това гориво образува 60-70% от цената на топлофикационната услуга. Иванов обърна внимание, че след решението на Народното събрание за мораториума на цените на парното, тока и ВиК услугите тези сдружения не престават да дават топлинни услуги по цени на природния газ към 1 юли 2021 година, до момента в който в това време цената на заплащаното от тях синьо гориво все още е повишена близо три пъти.

В тази обстановка, съгласно енергийния регулатор, е неотложно незабавно да бъде одобрен механизъм за компенсиране на топлофикационните сдружения и всички останали консуматори на природен газ в страната. Това е изключително значимо за топлофикационните сдружения, тъй като ще им разреши да продължат естествената си работа през есенно-зимния сезон и да дават топлинна сила за огромен брой консуматори в София и други огромни градове. В противоположен случай сдруженията могат да се окажат в неспособност да се разплащат с „ Булгаргаз “ ЕАД за закупувания от тях природен газ. На собствен ред това ще затрудни публичния снабдител, който според контракта за доставка би трябвало предплатено да заплаща за доставяните количества природен газ. В резултат на това е допустимо да се стигне до тежка междуфирмена задлъжнялост, което крие опасности за цялата енергийна система и за стопанската система на страната, разяснява ръководителят на КЕВР.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР