С 25% повече спрямо миналата година са извършените проверки от

...
С 25% повече спрямо миналата година са извършените проверки от
Коментари Харесай

Повече проверки от ГИТ в селското стопанство тази година

С 25% повече по отношение на предходната година са осъществените инспекции от Инспекцията по труда в бранш „ Селско стопанство “ до края на октомври тази година.

От близо 4 500 инспекции при селскостопанските производители и животновъдите, са открити над 16 000 нарушавания. Близо 10 000 са за здравословните условия на труд. Запазва се наклонността съвсем 10% от общия брой случаи на работа без трудов контракт да са открити в бранша. За идната година Главната ревизия по труда възнамерява по-мащабни инспекции на животновъдите.

Причината Главната ревизия по труда да се насочи към по-масиран надзор в бранш " Животновъдство " са данните от осъществени през септември и октомври тази година инспекции в близо 900 ферми. 4 200 са откритите нарушавания. Половината от тях са свързани с неприятните условия на труд, при които работят наетите. Предимно те са свързани с необезопасяване на работното съоръжение, електрически съоръжения - все условия, които са предпоставки за тежки трудови произшествия.

Близо 600 са и откритите нарушавания по работно време, почивки и възнаграждение. Установени са 30 работещи без подписан трудов контракт.

Дина Христова, специалист в ГИТ подсети, че заетите в сивия бранш се лишават от обществени компенсации за болест или безработица. Често пъти сигналите от ощетените идват, откакто са престанали да работят. Тогава пълномощията на инспекцията да потвърди това са мощно лимитирани.

" Винаги молим да не се съгласяват да работят без трудови контракти или, в случай че се усещат принудени да го създадат, дано да ни подадат сигнал, до момента в който още са на работните места, с цел да може ние да го установим и да задължим работодателя да подписа контракт с тях ", прикани Христова.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР