Рязък скок в цените на метана. От началото на август

...
Рязък скок в цените на метана. От началото на август
Коментари Харесай

Ще има недоволни: Цената на метана пощуря

Рязък скок в цените на метана. От началото на август той е поскъпнал с 25%, което го прави най-скъпото автомобилно гориво у нас.

Затова Комисията за отбрана на потребителите изиска от антимонополния орган да ревизира има ли картел.

Нa 31 юли cpeднaтa цeнa нa ĸилoгpaм мeтaн беше 3,71 лв., a от 03.08. ce e пoвишил дo 4,66 лв.. Увeличeниeтo му за една гoдинa също е рекордно - цeли 182,42%.

Браншът отхвърля да има картелно съглашение и изяснява скока с повишаването на природния газ у нас.

Таксиметровият водач Боян Василев към този момент е сменил метановата уредба с газова. Ценaтa му за километър пробег в София е надвишила 1,50 лева

" Няма другояче икономическа логичност да работиш такава работа, сега метанът гони 6 лева Автопаркът на таксиметровите коли над 90 % е на метан. 50 % от сътрудниците стопираха въобще да работят, тъй като колите им не подлежат на промяна на друго гориво “, изясни Боян Василев от Българската асоциация на таксиметровите водачи и превозвачи в България.

На метан се движат и доста градски рейсове, горивото употребява и промишлеността. Преди дни Комисията за отбрана на потребителите се самосезира и ревизира 22 метанстанции и дефинира повишаването като необичайно.

" Комисията за защита на конкуренцията, която има пълномощията да ревизира дали инцидентно не става въпрос за картел или това е обусловено от някакви други фактори - работата по въпроса е в нейни ръце “, означи Иван Френкев, ръководител на КЗП.

Според Българската газова асоциация високите цени на метана се дължат на скока при природния газ поради Украйна.

" Същият този метан, който е придобит от природния газ, преминавайки през България, в Белград коства в лв. - 1,76 за кг. А в България – 5,20 лева  В Унгария кубикът е 66 $ за мегават часа, а при нас 151 $ за мегават час - повече от два пъти. В момента " Булгаргаз “, отказвайки да получава непосредствено, прекупува съветски газ от медиатори, които се явяват като негови снабдители “, сподели Пламен Павлов, ръководител на Българската газова асоциация.

Последният скок при метана Павлов изясни с неустановеност в доставките на газ за септември.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР