Рязък политически обрат. БСП връща на президента неизпълнен третия мандат

...
Рязък политически обрат. БСП връща на президента неизпълнен третия мандат
Коментари Харесай

Отиваме на избори: БСП връща третия мандат


Рязък политически поврат. Българска социалистическа партия връща на президента несбъднат третия мандат за сформиране на кабинет. България отива на предварителни парламентарни избори.

Предстои разформироване на Народното събрание. Датата на президентския декрет ще предопредели и по кое време ще се организира предварителния избор тази есен.

Това ще е четвъртият длъжностен кабинет, назначeн от президента Румен Радев.

След като Политическа партия и ГЕРБ върнаха първия и втория мандат, третият беше даден на Българска социалистическа партия. Вчера те оповестиха, че ще го изпълнят, само че под изискване - в случай че Народното събрание гласоподава шестмесечна законодателна стратегия, препоръчана от тях.

Днес тази стратегия беше отхвърлена и Българска социалистическа партия разгласи - връща мандата на президента на следващия ден. По-късно със известие от партията прецизираха, че това ще стане в 10 сутринта.

Засега президентът мълчи по тематиката. Очакванията обаче са Румен Радев да разпусне с декрет Народното събрание от 2 август и да насрочи изборите на втори октомври.

Също на 2 август той би трябвало да назначи длъжностен кабинет.

За по малко от час с гласовете на опозицията и „ ИТН “ законодателната стратегия, препоръчана от Българска социалистическа партия беше извадена от дневния ред. Така изискването им да задържат мандата на процедура беше отхвърлено.

Във Facebook водачът на Българска социалистическа партия написа, че е направила всичко по силите си и оттук насетне отговорността е на президента. Партньорите им от „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “ ги поддържаха.
Всички от досегашното болшинство бяха безапелационни, че виновността е на „ ИТН “, които изрично отхвърлиха обвиняванията.

ГЕРБ към този момент оповестиха, че задачата им е да са първа политическа мощ. Движение за права и свободи още веднъж заявиха, че са подготвени за избори, а „ Възраждане “ дадоха отговор на левицата, че не те са патерица на някого, а противоположното.
Всички партии оповестиха, че чакат решението на президента за датата на изборите.

И по този начин - последни работни дни за депутатите до петък. Затова множеството партии към този момент действително са в предизборна акция.

Демократична България оповестиха, че биха се явили на изборите дружно с „ Продължаваме промяната “, само че признаха, че диалози още не са водени, а през днешния ден, два дни преди края на мандата, се заклеха двама нови народни представители.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР