Рядък оптимизъм по отношение на бъдещето на ИИ Емил Василев

...
Рядък оптимизъм по отношение на бъдещето на ИИ Емил Василев
Коментари Харесай

„Кръстникът на ИИ“: предупрежденията, че ИИ е заплаха за човечеството са „нелепи“, а загубата на работни места няма да е дълго

Рядък оптимизъм във връзка с бъдещето на ИИ

Емил Василев преди 1 минута 5 Сподели

Най-четени

ТелефониЕмил Василев - 9:00 | 15.06.2023

Списък на най-хубавите смарт телефони, струващи по-малко от 400 лв. – юни 2023 година

IT НовиниСветослав Димитров - 19:14 | 14.06.2023

Microsoft приключи поддръжката на Windows 10 21H2 – препоръките към потребителите са да надстроят OS

АвтомобилиСветлин Желев - 10:09 | 15.06.2023

Първият електромобил на Xiaomi бе сниман от папараци

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Тази година имаше доста предизвестия за новата вълна от модернизиран и генеративен изкуствен интелект, който лишава милиони работни места и може да унищожи човечеството, само че не всички имат вяра, че това е правилно. Един от тримата „ кръстници на ИИ “ споделя, че хипотетичната опасност за човечеството е „ неуместно нелепа “.

Професор Ян Лекун получи премията „ Тюринг “ за пробив в региона на ИИ през 2018 година дружно с Джефри Хинтън и Йошуа Бенгио. Тримата мъже са известни като „ кръстниците на ИИ “ и за това си има основателна причина.

Само преди няколко седмици Хинтън напусна работата си в Гугъл с предизвестието, че защото фирмите се възползват от по-мощните системи с ИИ, те стават все по-опасни. Подобно на мнозина, той е угрижен за краткосрочните последствия от заливането на интернет с подправена информация, за което фирмите, работещи с ИИ биха могли да бъдат подведени под отговорност, в случай че бъдат признати нови закони, до момента в който дълготрайните опасения са свързани с всеобщата загуба на работни места и изпреварването на хората от ИИ в други области.

Лекун, който в този момент е основен академик по изкуственият разсъдък в Meta е доста по-оптимистично надъхан във връзка с това накъде върви технологията.

„ Ще завладее ли ИИ света? Не, това е проекция на човешката природа върху машините. “, споделя той, като прибавя, че да се държат проучванията на ИИ „ под ключ “ би било голяма неточност.

„ Това е все едно да попитате през 1930 година някого по какъв начин ще направи един турбореактивен мотор безвреден. През 1930 година турбореактивните самолети към момента не са били изобретени, също както ИИ на човешко равнище към момента не е изобретен. В последна сметка турбореактивните самолети бяха направени необикновено надеждни и безвредни. “

казва Лекун

Професорът изясни, че прогресивният прогрес може да докара до ИИ, мощен колкото мозъка на плъх, само че той няма да завладее света, защото към момента ще работи в център за данни с изключвател.

Миналия месец специалисти и изпълнителни шефове, в това число шефът на OpenAI, Сам Алтман предизвестиха за опцията ИИ да докара до изгубването на човешката раса. Експертите стигнаха до такава степен, че съпоставиха ИИ с рисковете, които съставляват нуклеарната война и пандемиите.

В отчет от началото на тази година се твърди, че генеративните ИИ като ChatGPT могат да обиден 300 милиона работни места, а компании измежду които IBM към този момент стопираха да наемат чиновници за позиции, които биха могли да бъдат заети от сходни системи.

Лекун съобщи пред BBC, че ИИ няма да лиши доста хора от работа за непрекъснато, само че означи, че работата може да се промени, защото не знаем какви ще са най-значимите специалности след 20 години.

Той съобщи още, че няма подозрение, че в бъдеще компютрите ще станат по-интелигентни от хората, само че този ден евентуално ще е след няколко години, в случай че не и след няколко десетилетия. Подчертавайки вярата си в машините, той съобщи, че интелигентните компютри ще основат „ нов подем за човечеството “ по същия метод, сходно на интернет или печатната преса.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР