Рузвелт влиза във войната с колата на Ал КапонеС немските

...
Рузвелт влиза във войната с колата на Ал КапонеС немските
Коментари Харесай

Рузвелт влиза във Втората световна с колата на Ал Капоне

Рузвелт влиза във войната с колата на Ал Капоне С немските военнопленници в Канада са се отнасяли толкоз добре, че хиляди отхвърлят да се върнат в Германия
1. Втората международна война продължава от 1 септември 1939 година до 2 септември 1945 година и е най-големият въоръжен спор в историята на човечеството. В нея вземат участие 62 от 73-те съществуващи до този момента независими страни в света. Военни дейности се водят на териториите на 40 страни, като са мобилизирани обща 110 милиона души. Жертвите са към 65 млн., от които 26 милиона са жители на някогашния Съветски съюз. От тях 12 милиона са военнослужещите.  Германия дава към 7 млн. жертви, от които над 70% умират на Източния фронт. 60% от еврейското население на Европа е изтребено - към 6 милиона души. Това прави към една трета от евреите по света в това време. От родените през 1923 година в Съюз на съветските социалистически републики мъже 80% умират във войната.

2. Най-кръвопролитното стълкновение по време на войната е Сталинградската борба. От 17 юли 1942 година до 2 февруари 1943 година умират 470 000 руски воини и 300 000 германци.

3. Най-продължителното стълкновение е борбата за Ленинград - 3 години, 10 месеца и 18 дни или 1418 дни и нощи.

4. Най-многочисленото стълкновение е това за Москва - 30 септември 1941 година -20 април 1942 година В него са взели присъединяване на 7 милиона души.

5. В деня на нападението на Япония над Пърл Харбър американските секретни служби осъзнават, че не разполагат с брониран автомобил, с който да закарат президента Рузвелт в Конгреса, с цел да разгласи влизането на Съединени американски щати във войната. Тогава предвидлив сътрудник си спомнил, че през 1931 година данъчните конфискували автомобила на Ал Капоне, който се намирал на склад и бил в работещо положение. Така казусът бил решен и съгласно мълвата, когато президентът научил на чий автомобил се е возил възкликнал: " Надявам се, че господин Капоне няма да възрази! ".

6. След началото на войната автомобилната промишленост в Съединени американски щати е под опеката на военните. През 1941 година са създадени над 3 млн. цивилен автомобила. От този миг до края на войната обаче от автомобилните заводи са излезли единствено 139 цивилни транспортни средства.

7. И сега към 4% от състава на пясъка на нормандските плажове, където са дебаркирали съдружниците, се състои от шрапнели и патрони.8. През февруари 1945 година по време на борбата за Бирма англичаните изтласкват японски полк от 1215 индивида в тресавище, цялостно с крокодили. Оцеляват едвам 25-ма мъже.

9. С немските военнопленници в Канада са се отнасяли толкоз добре, че след края на войната хиляди отхвърлят да се завърнат в Германия с думите, че канадският лагер е най-хубавото, което им се е случвало в живота до този миг.

10. Етиопия, Исландия, Сирия, Ливан, Виетнам и Индонезия посочват Втората международна война " благословена ", тъй като след края й получават самостоятелност.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР