Руснаците все още имат репутацията на нация употребяваща много алкохол,

...
Руснаците все още имат репутацията на нация употребяваща много алкохол,
Коментари Харесай

Консумацията на алкохол в Русия е намаляла с 40%

Руснаците към момента имат репутацията на нация употребяваща доста алкохол, само че отчет на Световната здравна организация, оповестен през днешния ден, демонстрира, че потреблението на алкохол е спаднала с 43% от 2003 година насам.

СЗО отдава снижаването на редица ограничения, подхванати от президента Владимир Путин и неговите ограничавания върху продажбите на алкохол за насърчаването на здравословния метод на живот.

“Руската Федерация от дълго време се смята за една от най-пиещите страни в света ”, се споделя в отчета и се прибавя, че алкохолът е главен принос за скока на смъртните случаи през 90-те години.

“Въпреки това, през последните години тези трендове са обърнати ”, продължава отчетът.

Изследването демонстрира 43-процентно намаляване на потреблението на алкохол на глава от популацията от 2003 до 2016 година, водено от внезапен спад в потреблението на алкохол.

Авторите декларират, че тази наклонност е фактор за увеличение на продължителността на живота, достигнала исторически връх през 2018 година, при 78 години за дамите и 68 години за мъжете. В началото на 90-те години продължителността на живота на мъжете е била едвам 57 години.

Последният руски водач Михаил Горбачов води антиалкохолна акция с частична възбрана, свалила потреблението от средата на 80-те до 1990 година Но след разпадането на Съветския съюз потреблението на алкохол избухва и продължава да нараства до началото на 2000-та година.

При Путин в Русия се не разрешава продажбата на алкохол в магазините след 23 ч., покачва се цената на алкохола на дребно и се работи за унищожаване на рекламите на алкохол.

По-рано данните на СЗО демонстрираха, че възрастните руснаци в този момент пият по-малко алкохол от техните френски и немски връстници.

Москва също стартира битка против тютюнопушенето, като предходната седмица разгласи възбрана даже за частни балкони. Употребата на тютюн от руснаците е спаднала с повече от една пета сред 2009 година и 2016 година, до 30%, съгласно най-новото световно изследване за тютюнопушене измежду възрастни. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР