Руснаците нахлуват в украинския град Купянск преди почти година и

...
Руснаците нахлуват в украинския град Купянск преди почти година и
Коментари Харесай

Извършват ли геноцид руснаците в Украйна?

Руснаците нахлуват в украинския град Купянск преди съвсем година и половина. Превземат го и слагат всичко под собствен надзор, включително учебните заведения - така стартира репортажът на АРД от града, който е напълно покрай фронтовата линия. Междувременно съветските войски още веднъж напредват към Купянск.

След освобождението на града от украинската войска преди половин години, за шеф на гимназията е назначен учителят по история Олександър Пишик. Неговата предшественичка е избягала, защото е сътрудничила с руснаците. Директорът сочи купчина съветски учебници в коридора: " Отпечатани са преди малко - особено за въвеждането на съветски стандарти в окупираните територии ".

От тези учебници излиза наяве какъв е бил проектът: да се прочистят училищата от украинския език, история и просвета. Откакто Купянск е освободен, съветската войска по всякакъв начин се пробва да унищожи града - в далечината непрестанно отеква артилерийска пукотевица. А Пишик управлява учебно заведение без възпитаници. Много от децата са избягали от града дружно с родителите си и в този момент занятията се водят онлайн.

Директорът на учебното заведение: " Това се назовава геноцид "

По време на окупацията Пишик остава без работа, тъй като отхвърля да преподава история по съветския образователен проект. Сега документира месеците на окупация и събира доказателства за осъществените от руснаците закононарушения. " Това е алената нишка: че Украйна не съществува, не е съществувала и не би тряббвало да съществува. В тези учебници се твърди, че няма украински народ, че съществува само един общ съветски народ ", казва директорът. И изяснява, че по този начин на украинците напълно им се лишава правото на самоопределяне, на лична история, просвета и език.

Оттук Пишик извежда и причините си за едно доста съществено обвиняване, което непрекъснато се чува в Украйна: " Нима убийствата са нещо обикновено? Нима разрушаването на културата е обикновено? Нима съсипването на образованието е обикновено? И по какъв начин се назовава това? Нарича се геноцид ".

Русия оспорва правото на битие на Украйна

Според юридическото определение геноцидът е съзнателно и целеустремено, отчасти или изцяло заличаване на една национална, етническа или религиозна група. Геноцидът се счита за едно от най-тежките закононарушения, само че юридическото му доказване е комплицирано, напомнят репортерите на ARD.

Купянск е единствено на няколко километра от фронтовата линияСнимка: Hanna Sokolova/DW

Мнозина считат, че войната на Русия против цивилните хора в Украйна е средство за постигането на една по-далечна цел: разширение на по този начин наречения " Руски свят ". Напук на всички обстоятелства Русия отхвърля на Украйна правото на битие и се пробва да потвърди правотата си посредством агитация.

Руският президент Владимир Путин неотдавна още веднъж повтори нормалното си изказване, че преди време руското ръководство е основало руската украинска страна. Путин слага под въпрос Украйна като страна, нейните граници, нейната еднаквост и история - и пропагандира целостта на всичко " съветско ".

В държавните медии се приказва за нуклеарни удари, приканва се към атентати против цивилни хора и политици. Тонът в съветските токшоута е нападателен и изпълнен с ненавист. Един от водещите даже прикани да се избиват украински деца. " Направо да ги удавим в реката. Тези деца би трябвало да бъдат издавени ", съобщи тогавашният началник на новините на държавния канал Russia Today Антон Кузнецов-Красовски. " Щом някой каже, че руснаците са ги окупирали, би трябвало незабавно да го хвърлим в реката, в най-силния и рисков ручей. "  Вярно, че за тези думи го разкритикуваха даже в Русия, само че те останаха без юридически последици. В Украйна обаче му е повдигнато обвиняване за апели към геноцид.

" Те унищожават нашата просвета "

В Купянск сходни кръвожадни апели провокират същински яд. През пролетта съветска ракета удари градския музей. В този ден Ирина Користина работела там. " Останах до последния миг - докато извадиха натрупа на директорката. Ужасно беше! Влязох при нея в 8,40, с цел да ѝ кажа добър ден, а в 9,05 тя беше към този момент мъртва! ", споделя шокираната жена пред АРД. 

От началото на съветската окупационна война в Украйна са разрушени над 1500 културни средища, доста са и разграбените. " Смятаме, че това се прави целеустремено. Те унищожават нашата просвета, унищожават нашия народ ", декларира Користина пред репортерите на немската обществено-правна медия.

Юристите откриват " данни за геноцид "

В Харков Микола Комаровски се е нагърбил с задачата да изправи причинителите пред съда. Той е член на украинската Хелзинкска група, която документира съветските военни закононарушения в Украйна. Правозащитниците събират и доказателства за осъществен геноцид. " Можем да заявим, че избрани дейности на Руската федерация покриват състава на закононарушението " геноцид ", твърди Микола.

Музеят в Купянск след съветското ракетно нападениеСнимка: REUTERS

В Буча и другаде в Украйна руснаците са убивали хора само поради това, че са украинци. Ракетни офанзиви против жилищни блокове, изтезания, изтребване на цивилни жители и всеобщи гробове - това са единствено част от образците за зверствата на руснаците в Украйна. Но дали всичко това е задоволително, с цел да бъде потвърден геноцид?

" Много от жестокостите, които следим в Украйна, към този момент могат да бъдат правосъдно осъдени въз основа на законите срещу военните закононарушения и закононарушенията против човечността ", изяснява специалистката по интернационално право Паулина Старски от университета в немския град Фрайбург. " За тези закононарушения доказателства се събират по-лесно, в сравнение с за геноцид. Геноцидът, който е допустимо най-тежкото закононарушение, изисква недвусмислено да се потвърди, че е била сложена таман такава цел. "

Ще бъдат ли изправени пред съда виновниците?

Независимо от това няколко Народното събрание, включително  на Канада, Литва и самата Украйна, осъдиха съветските дейности точно като " геноцид ". А Международният углавен съд в Хага издаде заповед за арест на Владимир Путин поради хипотетични военни закононарушения: твърди се, че той носи отговорност за депортирането на украински деца от окупираните територии към Русия. " Това ни дава съображение да помислим съществено над догатката за геноцид. Защото насилственото депортиране на деца от една общественост в друга в действителност обективно покрива състава на това закононарушение ", споделя Паулина Старски.

Следователи на Европейската организация за правораздаване към този момент работят над догатката за геноцид. Юристите считат обаче, че тази работа ще бъде сложна и продължителна.

А хората в Купянск не престават да живеят с контузията от съветската окупация и страха от всекидневния обстрел. Те желаят виновниците за осъществените закононарушения да бъдат изправени пред съда колкото е допустимо по-бързо, четем в края на репортажа на АРД.

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР