Руското влияние в медиите в Западните Балкани продължава да е

...
Руското влияние в медиите в Западните Балкани продължава да е
Коментари Харесай

Те обвиняват Запада за войната в Украйна и оправдават Русия

Руското въздействие в медиите в Западните Балкани продължава да е изключително мощно, изяснява немското издание " Ди Велт "  в собствен материал по тематиката. Въпреки че дълго време Брюксел влага милиарди в обвързването на Западните Балкани с Европейския съюз, цялостното превръщане на страните от някогашна Югославия към Запада е сложна задача.

" Не би трябвало да се допусне на Балканите да се появи ниша, в която да се закрепят Русия или други участници ", съобщи предходната година немската министърка на външните работи Аналена Бербок. За Москва обаче Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора, Северна Македония, Албания и Косово са опция, написа " Ди Велт ". Всъщност Европейски Съюз от години е най-големият вложител в района и разполага с голям брой дипломати и специалисти на място.

Недоверието в Запада процъфтява на Балканите

Промосковските настроения се отразяват и в общи изследвания на публичното мнение: макар че Сърбия договаря с Европейски Съюз повече от 10 години, повече от половината жители биха дали своят вот с " не " на референдум за присъединението към съюза, написа " Шпигел ". 45% от всички интервюирани показват Владимир Путин като най-хубавия държавен водач в света, следван - на забележителна отдалеченост - от китайския държавен глава и партиен водач Си Дзинпин.

В България също се следят сходни настроения. Според проучване на английската социологическа организация YouGov, извършено през април, 44% от българите са на мнение, че НАТО напълно или най-малко в някаква степен носи виновност за войната в Украйна. Едва 23% са уверени, че виновността за войната носи Русия. Близки до българските цифри са тези за Гърция, където обаче състезание има мнението " отговорни са и едните, и другите ".

Белград, Сърбия: проява в поддръжка на РусияСнимка: Stefan Stojanovic/REUTERS

Руската система е заимствана в Сърбия

Ново изследване на Фондация “Фридрих Науман ” демонстрира, че въздействието на съветските държавни медии върху района, и най-много в Сърбия, е изключително мощно. По първите страници на редица огромни сръбски вестници могат да се видят заглавия, които упрекват Запада за войната в Украйна или оправдават Русия за нашествието.

" Клиентелистката система " на Путин, учредена на тайните служби, лоялни олигарси, следени медии и правосъдна система, следена от същите хора, е " плагиатствана и усъвършенствана " в Сърбия и прилежащите ѝ страни, написа " Шпигел "  по мотив същото изследване.

Репутацията на Европейски Съюз е по-лоша от това, което Брюксел чака от района, показва на собствен ред " Ди Велт ". Томас Брай, специалист по Балканите, вижда главната причина за това в дезинформационните акции на Москва. " Всички западни милиарди и експертиза са пропилени пред лицето на съветската агитация ", споделя той.

Западът против християнските полезности

В Западните Балкани съветските малките екрани могат да излъчват гладко, за разлика от Европейски Съюз, където те бяха спрени. " Влиянието на съветската агитация в района е токсично ", споделя Брай. Според него се популяризира разказ, че Русия и Китай са ангажирани с многополюсния свят и с проблемите на по-малките страни, до момента в който Западът се пробва да обезпечи само превъзходството на Съединени американски щати в еднополюсната система. Освен това се внушава културна война сред либертарианския " подкупен Запад " и християнския мироглед на Православната черква.

Президентите на Сърбия и Русия - Вучич и Путин - през януари 2019 година в Белград Снимка: picture-alliance/TASS/M. Metzel

От Белград не може да се чака никаква опозиция против одобряването на съветските разкази в страната, в противен случай: " Това е политически мечтано ", споделя Брай пред " Ди Велт ". Сръбският президент Александър Вучич твърди, че желае да сближи страната си с Европейски Съюз, само че се люшка сред Запада и Изтока. Той отхвърля глобите против Москва, макар че Сърбия като страна кандидатка за член на Европейски Съюз ще би трябвало да приспособява външната си политика към тази на Брюксел.

Какво може да направи Европа?

Тъй като медиите в Сърбия са значително цензурирани и следени от страната и по този начин или другояче следват проруска и прокитайска линия, наличието на съветските държавни медии " попада на плодородна почва ", споделя Брай пред " Ди Велт ". С други думи, доста сръбски медии безотговорно възприемат това, което им споделят кремълските пропагандатори. Предложенията се дават гратис и на сръбски език.

Експертът Брай предлага четири ограничения за противопоставяне на съветската агитация, изяснява " Ди Велт ". Първо: необятен юношески продан сред страните от Западните Балкани. Второ: нови учебници, които да пресечен описа, че личната етническа група постоянно е жертва, а другите - причинители. Трето, целеустремено образование на млади публицисти, с цел да могат те да разпознават и да противодействат на дезинформацията. И на четвърто място, поддръжка за сериозните медии, които в Сърбия да вземем за пример надали имат късмет да се преборят с прекомерно мощните издания и радиостанции, лоялни на страната. В противоположен случай, споделя Брай, Европейски Съюз " води безсмислена борба ".

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР