Руското външно министерство съобщи, че е привикало естонския посланик Маргус

...
Руското външно министерство съобщи, че е привикало естонския посланик Маргус
Коментари Харесай

Русия и Естония на крачка от замразяване на дипломатическите отношения

Руското външно министерство заяви, че е привикало естонския дипломат Маргус Лайдре в понеделник и му е дало период до 7 февруари да напусне страната.

Разрив в дипломатическите връзки сред Русия и Естония. Москва упрекна Талин в безспорна русофобия и даде 1 месец на естонския дипломат да напусне страната. От своя страна, Естония отговори с реципрочни дейности. 

Решението на Москва идва на фона на оповестеното по-рано от Талин редуциране на личния състав на съветското посолство в страната.

Диалогът сред Русия и Прибалтийските страни се утежни поради войната в Украйна и поддръжката за Киев идваща от Латвия, Литва и Естония.

„ През последните години естонското управление целеустремено унищожи цялия набор на връзки с Русия. Тоталната русофобия, култивирането на неприязън към страната ни са издигнати от Талин в държавна политика “, показва Кремъл.

„ Сега Естония предприе нова неприятелска стъпка за коренно понижаване на размера на съветското посолство в Талин, потвърждавайки линията на колапс на връзките сред нашите страни. В отговор съветската страна реши да намали ранга на дипломатическия представител в двете страни до краткотраен шарже д`афер “, отбелязва още съветското външно министерство.

Още предишния април Литва изгони съветския дипломат и остави своето посланичество на равнище шарже д`афер. Естония пък прати следващата военна помощ за Украйна предходната седмица. Говорителят на съветската Дума Вячеслав Володин към този момент предизвести всички страни, които доставят Украйна с по-мощни оръжия, че те рискуват своята лична сигурност.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР