Руското външно министерство разкритикува решението на Чехия да не разкрие

...
Руското външно министерство разкритикува решението на Чехия да не разкрие
Коментари Харесай

Мария Захарова: Обвиненията на Чехия срещу Русия са отвратителен фейк!

Руското външно министерство разкритикува решението на Чехия да не разкрие всички детайлности към следствието си по отношение на детонацията в оръжеен склад, станала през 2014 година, заяви Ройтерс.

" Видях изказването на ръководителя на Министерство на външните работи на Чехия, който съобщи, че Прага няма желание да разкрие на Москва всички елементи по следствието на гърмежите в склада. Това е доказателство, че цялата тези история е небивалица, противен, непоносим фалшив ", сподели Мария Захарова, представена от ТАСС.

Говорителката на съветската дипломация разкритикува Чехия, че още в началния стадий на публикуването на тази информация издига бариери, вместо да показа всички обстоятелства, съобщи Българска телеграфна агенция.

Цитирайки отчет на своето разузнаване, чешкото държавно управление съобщи в събота, че сътрудници на съветското военно разузнаване ГРУ са забъркани в детонацията в село Върбетице в източната част на Чехия. Тя лиши живота на двама души и нанесе огромни материални вреди.

Чешката полиция съобщи, че търси двама мъже с съветски паспорти, в които са попадали същите имена като тези на обвинените в покушението против някогашния двоен сътрудник Сергей Скрипал в английския град Солсбъри през 2018 година

Осемнадесет съветски дипломати, разпознати от чешките разследващи служби като шпиони и оповестени за личност нон грата, напуснаха през вчерашния ден следобяд Чехия. Като ответна мярка Русия експулсира 20 чешки дипломати.

Външните министри на Полша, Словакия и Унгария показаха през вчерашния ден в общо официално съобщение взаимност с подхванатите от Чехия дейности.

Чешкият министър председател Андрей Бабиш отхвърли изказванията на опозицията, че става дума за държавен тероризъм.

" Русия не е атакувала Чешката република. Агентите са атакували - можем да го назовем терористичен акт от страна на тези сътрудници - стока на български търговец на оръжие, който евентуално е продавал тези оръжия на страни, биещи се с Русия ", сподели Бабиш на конференция.

В изявление за чешкия в. " Лидове вести " и.д. външен министър Ян Хамачек съобщи, че търговецът е Емилиян Гебрев, който оцеля при опит за отравяне през 2015 година. Българската прокуратура повдигна задочно обвинявания на трима руснаци през 2020 година за опита за ликвидиране.

Компанията на Гебрев ЕМКО през вчерашния ден отхвърли да е правила поръчки или възнамерявала доставки от чешкия склад в месеците преди детонацията и най-малко година след нея.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР