Руското ръководство се опитва да смекчи вакуума в сферата на

...
Руското ръководство се опитва да смекчи вакуума в сферата на
Коментари Харесай

ISW: И руските губернатори ще могат да създават частни армии

Руското управление се пробва да смекчи вакуума в областта на сигурността , останал след напускането на Групата " Вагнер ", като основава публични, само че децентрализирани военни " предприятия " въз основата на федерални субекти (региони). На 25 юли Държавната дума на Русия одобри на второ и трето четене ремонти към федералния закон, регулиращ придвижването на оръжия в съставните елементи на Руската федерация, които ще разрешат на ръководителите на съветските федерални субекти да основават профилирани държавни унитарни предприятия, т.е. тип частни армии.

Това се споделя в разбор на Института за проучване на войната на обстановката на бойното поле в Украйна.

Руските опозиционни медии означиха, че някои тънкости в промените разрешават на ръководителите на районите да основават районни милитаризирани държавни предприятия, които са аналогични на частните военни компании (ЧВК) в интервала на готовност при военно състояние

Поправките по-специално изискват районните и локалните бюджети да финансират специфичните предприятия, които ще бъдат оборудвани с леко стрелково оръжие от съветското Министерство на защитата (МО) и ще подкрепят съветската Служба за държавна сигурност (СДБ), Министерството на вътрешните работи (МВР) и други военни органи при обезпечаването на публичния ред и сигурността на границите.

Поправките ще разрешат на съветския президент Владимир Путин да сътвори предприятията краткотрайно и по-късно да ги закрие, след което тези предприятия ще би трябвало да трансферират всички дребни оръжия и други оръжия назад на съветското МО в границите на един месец.

Кремъл евентуално се пробва да балансира сред две конкуриращи се условия за сигурност - потребността от боеспособни формирования, които да извършват функционалностите, оставени от групата " Вагнер " след въоръженото ѝ въстание и преместването ѝ в Беларус, и желанието да не се пресъздават систематичните закани за съветската страна , които създаваше независимостта на " Вагнер ".

Създаването на публични милитаризирани държавни предприятия, които ще извършват задания по защита на границите и вътрешен правоприлагащ надзор, евентуално има за цел частично да запълни празнината, оставена от Вагнер.

Въпреки това фактът, че тези предприятия са толкоз мощно децентрализирани и ще работят под егидата на органите за вътрешна сигурност въз основата и за сметка на районните и локалните управляващи, подсказва, че съветското военно управление доста добре осъзнава риска от пресъздаване на мощен аналог на Вагнер и заради това се пробва да ограничи мащаба и властта, които всяко настрана дружество може да придобие.

Тези държавни предприятия също по този начин наподобяват като актуализирана итерация на несполучливия модел на доброволческите батальони , който съветските райони използваха през лятото на 2022 година, само че тези предприятия ще работят под управлението на формализирани и консолидирани органи за вътрешна сигурност като ФСБ, което евентуално ще смекчи доста от слабостите на остарялата система на доброволческите батальони.

По време на спонтанното двудневно удължение на визитата на президента на Беларус Александър Лукашенко в Санкт Петербург съветският президент Владимир Путин продължи да показва угриженост по отношение на евентуалните закани, които могат да съставляват групата " Вагнер " и нейният финансист Евгений Пригожин.

Руската работа на Би Би Си заяви на 25 юли, че при започване на срещата им на 23 юли Путин е споделил на Лукашенко, че е подготвен да поправя графика си, с цел да удължи визитата на Лукашенко и да " разиска по-подробно значими тематики ".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви на 25 юли, че Путин и Лукашенко имат намерение да " " сверят часовници " и да обменят отзиви ", само че не и да подпишат съглашения по време на продължителната си среща .
 Путин и Лукашенко си сверили часовниците за
Путин и Лукашенко си сверили часовниците за " Вагнер " и външните закани

Двамата водачи организират постоянни срещи и телефонни диалози

Песков заяви още, че Путин и Лукашенко са разискали Групата " Вагнер ", Съюзната страна и външните закани по границите на Русия и Беларус.

Решението на Путин да удължи срещата си с Лукашенко евентуално демонстрира, че Путин продължава да има опасения по отношение на Вагнер, които наподобява Лукашенко не е разсеял.

Лукашенко евентуално се пробва да употребява властта си над групата " Вагнер ", с цел да получи отстъпки от Путин. Руски вътрешен източник твърди, че Групата " Вагнер " е била най-важната тематика по време на срещата сред Путин и Лукашенко и че Лукашенко е изискал повече икономическа помощ за Беларус посредством стратегиите на Съюзната страна.

Вътрешният източник също по този начин твърди, че Путин е желал Беларус да взе участие по-активно във войната в Украйна и е отхвърлил компромисното предложение на Лукашенко беларуските сили да проведат проява на мощ на границата на Беларус с Украйна.

Вероятно Лукашенко се е опитвал да употребява загрижеността на Путин по отношение на Групата " Вагнер " по време на цялото посещаване в Русия, с цел да получи удобни условия в беларуско-руските връзки, като в същото време отклони настояванията на Путин за по-тясна интеграция в Съюзната страна и поддръжка за войната на Русия в Украйна.

Украинските сили не престават контраофанзивни интервенции в най-малко три бранша на фронта и напредват на 25 юли.

Публикуваните на 25 юли геолокационни фрагменти демонстрират, че украинските сили са постигнали обилни тактически триумфи южно от Клишчиевка (на 7 км югозападно от Бахмут).
 Путин и Лукашенко се майтапят с
Путин и Лукашенко се майтапят с " неуспеха " на украинското контранастъпление

Вагнеровците желали да вървят на екскурзия във Варшава

Украинският общоприет щаб заяви, че украинските сили са провели настъпателни интервенции в направленията Бахмут, Мелитопол (Западна Запорожка област) и Бердянск (гранична зона сред Запорожка и Донецка област).

Украински източници оповестяват, че украинските сили са напреднали до 750 м в посока Старомайорске (9 км южно от Велика Новосилка), а съветски източници настояват, че украинските сили са постигнали нищожен прогрес западно от Орихов.

Украинският заместник-министър на защитата Хана Маляр заяви, че съветските сили умират осем пъти по-често от украинските в региона на Бахмут и 5,3 пъти по-често в направленията Бердянск и Мелитопол .

ISW към този момент е оценявала, че украинските контраофанзивни интервенции имат за цел да основат несъразмерен градиент на безсилие, който резервира украинските живи сили за сметка на по-бавен ритъм на териториални придобивки, като в същото време последователно изтощава съветските живи сили и техника.

През нощта на 24 против 25 юли съветските сили нанесоха още една серия от удари с безпилотни самолети " Шахед " по тилни региони на Украйна. Говорителят на украинските военновъздушни сили полковник Юрий Ихнат заяви на 25 юли, че украинските сили са записали изстрелването на към 10 дрона " Шахед ", пет от които украинските сили са унищожили .

Украински военни източници оповестяват за дронове над град Киев и Черкаска, Сумска, Полтавска и Житомирска област.

Киевската градска военна администрация означи, че това е шестият удар с дрон по столицата единствено през юли.
 Пентагонът отпуска още 400 млн. $ военна помощ за Украйна
Пентагонът отпуска още 400 млн. $ военна помощ за Украйна

Съединени американски щати са дали на Украйна военна помощ на стойност 43 милиарда $

Руското министерство на защитата (МО) и други съветски източници настояват, че ударите са били ориентирани към украински региони за концентриране, военно съоръжение, предоставено от Запада, и друга военна инфраструктура, само че украински източници означават, че доста от дроновете са поразили открити полета и празни хангари.

Клубът на гневните патриоти продължава да се пробва да показа някогашния съветски офицер и разгорещен националист Игор Гиркин (Стрелков) за опозиционер и може би се пробва да се хареса на съветския президент Владимир Путин посредством изразителност за незаконността на ареста на Гиркин.

Клубът на гневните патриоти, прочут в съветското осведомително пространство с гневната си провоенна и ултранационалистическа изразителност и готовността си да подлага на критика съветското Министерство на защитата (МО), Кремъл и даже самия Путин, ненадейно се показва за организация, загрижена за върховенството на закона , след ареста на Гиркин.

Организацията се пробва да трансформира Гиркин в опозиционна фигура в съветската политика, като твърди, че карцерът му е противозаконен, и започва акция в обществените медии " #СвободаСтрелков ".

Клубът на гневните патриоти може би употребява реториката за незаконността на ареста на Гиркин като апел към Путин, който исторически (и иронично) се показва за бранител на съветската народна власт и наподобява се колебае дали да изостави завесата на легитимност, която съветските демократични институции обезпечават на неговото властническо и корумпирано ръководство.

Клубът на гневните патриоти може би има вяра, че обвивката на законността в Русия е персонално значима за Путин и че той може да се почувства заставен да се намеси, в случай че счита, че карцерът и задържането на Гиркин са противозаконни . Допълнителна подигравка на ориста е, че изказванията на Гиркин като че ли напряко нарушават репресивните закони на Русия, забраняващи рецензията на войната и нейните водачи.
 Освободен от съветски плен американец е бил ранен в Украйна
Освободен от съветски плен американец е бил ранен в Украйна

В момента не се разкриват детайлности

Руските опозиционни фигури Алексей Навални и Михаил Ходорковски поддържаха концепцията на Клуба на гневните патриоти, че Гиркин е политически пандизчия и че карцерът му е противозаконен, въпреки че не е ясно по какъв начин Навални и Ходорковски имат намерение да повлияят на задържането на Гиркин и възможното му наказание.

Съобщава се, че Путин и Кремъл не са реагирали неотложно на протеста на Групата " Вагнер " от 24 юни, като са оставили локалните съветски чиновници да вземат решенията по отношение на устрема на групата към Москва.

На 25 юли в. " Вашингтон пост " заяви, че украински и европейски чиновници по сигурността са декларирали, че Путин не е издавал заповеди през по-голямата част от 24 юни , макар че съветските служби за сигурност са предупреждавали за вероятността от протест най-малко два-три дни преди този момент.

Руските служби за сигурност оповестяват, че са нараснали защитата на няколко стратегически места, в това число Кремъл, в дните преди протеста, само че не са подхванали други дейности.

Съобщава се, че районните съветски чиновници е трябвало да решат по какъв начин да реагират на протеста, а районните военни и чиновници по сигурността са били тези, които са решили да не се пробват да спрат конвоите на Вагнер със мощ.

Предполагаемата липса на реакция от страна на Кремъл и Путин демонстрира, че съветският уред за сигурност евентуално не е бил квалифициран за директно предизвикателство към съветското военно управление и евентуално не е имал потенциала бързо да постави завършек на протеста.

Кремъл евентуално е наясно, че парализата му е подчертала известна степен на неустойчивост на режима, и наподобява консолидира съветския уред за вътрешна сигурност в Росгвардия (Руската национална гвардия), с цел да се приготви за по-нататъшни вътрешни закани и да даде знак за увереност.
 Путин се стреми към повече страдалчество с изключение на за Украйна и за света
Путин се стреми към повече страдалчество с изключение на за Украйна и за света

Той може да постави завършек на тази война още на следващия ден, само че не желае

Неуспехът на Путин да работи бързо също по този начин подсказва , че той не е сигурен в способността си да сплоти съветския хайлайф към себе си и може да демонстрира какъв брой фракционна е станала вътрешната политика на Кремъл. Високопоставен чиновник на НАТО заяви, че неуточнени високопоставени съветски политически фигури в Москва наподобяват подготвени да се обединят зад Пригожин, ако протестът на " Вагнер " успее.

Кремъл евентуално се пробва да разпознава съветските елити, които може да са били подготвени да застанат на страната на Пригожин, и евентуално преглежда решенията на районните чиновници да не спрат настъплението на Вагнер като индикатор за непочтеност. Губернаторът на Тулска област и някогашен началник на съветските Сили за специфични интервенции Алексей Дюмин евентуално е привлякъл спомагателни съмнения заради предходните си връзки с Пригожин и ролята си в договарянията, поставили завършек на протеста.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР