Руското Министерство на външните работи съобщи в четвъртък, че руската

...
Руското Министерство на външните работи съобщи в четвъртък, че руската
Коментари Харесай

Руската църква в София затваря. Москва обвини България в богохулство

Руското Министерство на външните работи заяви в четвъртък, че съветската черква в София затваря, откакто България е поискала свещениците ѝ изоставен страната.

Новината идва, откакто по-рано денем Държавна организация " Национална сигурност " (ДАНС) предстоятеля на съветската черква архимандрит Васиан поради " опасност за националната сигурност ".

Със същия претекст са изгонени и останалите свещеници съгласно прессъобщението на външното министерство, оповестено и на страницата на съветското посолство в България.

" Става дума за предстоятеля на Подворието на Руската православна черква в София архимандрит Васиан, секретаря на Подворието протойерей Евгений и чиновник на храма ", пишат от министерството.

Според Москва това е " осквернение ", защото се е случило на Рождество на Пресвета Богородица. " Възмутени и шокирани сме от случилото се ", прибавят съветските управляващи. В края на известието се споделя, че " отговорността за стремглавата деградация на двустранните връзки сред Русия и България е напълно на българската страна ".

Новината идва на фона на непредизвиканата война на Русия в Украйна, в резултат на която доста страни по света, вкючително и България, вкараха тежки стопански наказания против Москва през 2022 година След това Русия разгласи България и останалите такива страни за " вражески ".

По-рано през юни 2022 година и 70 съветски дипломати и чиновници.

Архимандрит Васиан (Змеев) е един от трима души, които на 17 септември бяха оповестени за личност нон грата от Северна Македония по информация на македонски медии и на съпредседателя на " Демократична България " Атанас Атанасов.

Според уеб страницата dveri.bg „ импровизирано Змеев координира цялата политика на Македонската православна черква – Охридска архиепископия (МПЦ-ОА) във връзка с нейната църковна дипломация през последната година.

Според Атанас Атанасов архимандрит Васиан посещава Северна Македония, " с цел да реализира функционалностите на съветското разузнаване за да се внесе ерес в македонската черква ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР