Руският външен министър Сергей Лавров предупреди западните страни да не

...
Руският външен министър Сергей Лавров предупреди западните страни да не
Коментари Харесай

Русия сряза Запада за навлизането в Арктика

Руският външен министър Сергей Лавров предизвести западните страни да не предявяват искания в Арктика преди съвещанието на Арктическия съвет тази седмица в исландската столица Рейкявик, съобщи " Франс прес ".

През последните години Арктика се трансформира в място на геополитическа конкуренция сред страните, които образуват Арктическия съвет (Русия, Съединени американски щати, Канада, Норвегия, Дания, Швеция, Финландия и Исландия), откакто световното стопляне прави района по-достъпен.

В сряда и четвъртък ще се организира съвещание на външните министри на осемте страни от Арктическия съвет.

" Отдавна е безусловно ясно за всички, че това е наша територия, това е наша земя ", настоя Лавров на конференция в Москва, като акцентира: " Ние сме виновни да подсигуряваме, че нашето арктическо крайбрежие е несъмнено. "

" Позволете ми да подчертая още един път - това е нашата земя и нашите води ", добави той.

" Но когато НАТО се пробва да оправдае напредването си в Арктика, това евентуално е малко по-различна обстановка и тук имаме въпроси към наши съседи като Норвегия, които се пробват да оправдаят нуждата НАТО да навлезе в Арктика ", настоя съветският първи посланик.

През февруари Съединени американски щати изпратиха стратегически бомбардировачи за учения в Норвегия като част от напъните на Запада за подсилване на военното си наличие в района.

За първи път от 80-те години американските военноморски сили разположиха самолетоносач в Норвежко море през 2018 година.

През последните години съветският президент Владимир Путин трансформира арктическия район на Русия в стратегически приоритет и подреди вложения във военна инфраструктура и рандеман на потребни изкопаеми.

Тъй като ледената завивка в Арктика понижава, Русия се надява да употребява Северния морски път като корабен маршрут за експорт на нефт и газ за задграничните пазари.

Лавров ще се срещне с американския си сътрудник Антъни Блинкън в коридорите на срещата на министрите на Арктическия съвет в тест за обтегнатите връзки на Москва с Вашингтон.

Въпреки възходящото напрежение, Русия и Съединени американски щати по време на договарянията за климата по-рано тази година означиха Арктика като област на съдействие.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР